Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee kilo explosieven in vluchtauto mislukte liquidatiepoging

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2016, 11.07 uur

De politie heeft in november twee kilo semtex (springstof) gevonden in de vluchtauto van vier mannen die worden verdacht van een mislukte liquidatiepoging op Peter R., alias Pjotr. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dit in een reactie op een bericht in NRC Handelsblad hierover.

Met een dergelijke hoeveelheid semtex kun je een flinke ontploffing veroorzaken. 250 gram is voldoende om een vliegtuig neer te laten storten.

Peter R. is een bekende van de politie en bekend in het criminele milieu. Hij werd donderdagmiddag 5 november meerdere keren beschoten aan het Fregat in Diemen. R. zat in een auto op een parkeerterrein toen hij onder vuur werd genomen met een automatisch wapen. Hij werd meerdere keren geraakt, maar overleefde de aanslag.

Lees ook: Vier arrestaties na poging liquidatie Peter R. in Diemen

R. probeerde nog te vluchten en reed weg, waarna hij met zijn auto in een sloot belandde. De daders gingen er toen vandoor in een lichtkleurige gestolen Volkswagen en reden in de richting van het Diemerbos.

Lees ook: Slachtoffer schietpartij Diemen is crimineel Peter R.

Direct na de aanslag zocht de politie de omgeving af en sprak met getuigen. Ook werd een politiehelikopter ingezet. Uiteindelijk zijn op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp de vier verdachten ingerekend.

Lees ook: Getuige Diemen: 'Hij kreeg zes kogels in zijn buik'

Bij huiszoeking vonden rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen en kogelwerende vesten. De vermoedelijk gebruikte vluchtauto is ook in Amsterdam teruggevonden.

Peter R. had contacten met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat Pjotr enige tijd zijn bodyguard is geweest.