Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Pegida wil 27 februari demonstreren voor ambtswoning Van der Laan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 februari 2016, 14.40 uur

Pegida wil eind van de maand opnieuw demonstreren in Amsterdam. Ditmaal hoopt de beweging voor de woning van burgemeester Van der Laan te kunnen betogen.

Dit laat woordvoerder Edwin Utrecht zondag aan het einde van de ochtend weten aan AT5. Ook overweegt Pegida, na het protest van gisteren, aangifte te doen tegen Van der Laan. 'We laten een jurist nu uitzoeken of het handiger is dit als beweging te doen, of dat verschillende aangiften van een aantal demonstranten handiger is.'.

Lees ook: Pegida woedend: 'Politie kan niet zorgen voor veiligheid'

Spinozabeeld
Demonstranten van Pegida moesten gisteren noodgedwongen hun protestlocatie bij de Stopera verlaten nadat hier een verdacht pakketje werd gevonden. De eerste nieuwe locatie die Pegida werd aangeboden, bij het beeld van Spinoza, werd door de beweging geweigerd. 'De korte route naar dit beeld was niet beschikbaar omdat de explosieven opruimingsdienst hier bezig was', verklaart Utrecht dit besluit. 'Omlopen was voor ons geen optie omdat we dan langs een grote groep tegendemonstranten moesten die de politie niet onder controle had'.

Lees ook: Van der Laan: 'Vooroordeel dat Pegida niet kon demonstreren in Amsterdam'

Blauwbrug
Het Pegida-protest werd zodoende verplaatst naar de Blauwbrug. Hier kon echter maar tot 16.00 uur gedemonstreerd worden. Verschillende groepen tegendemonstranten waren rond de Blauwbrug aanwezig en probeerden het Pegida protest te bereiken. Rond de demonstratie zijn uiteindelijk twintig aanhoudingen verricht. Het merendeel van de opgepakte betogers behoorde tot het anti-Pegidakamp.

27.02.2016 zal de demonstratie plaatsvinden op de Herengracht te Amsterdam voor huisnr 502! pic.twitter.com/HbpAhbGYC1

— Pegida Nederland (@PegidaNederland) 7 februari 2016

'Aanvraag in behandeling'
Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan laat weten dat de aanvraag voor het protest wordt getoetst zoals elke andere aanvraag: 'onder meer op de veiligheids- en verkeerssituatie ter plekke en de openbare orde'. Ook stelt de woordvoerder dat de politie Pegida zaterdag een veilige doortocht garandeerde, maar dat de organisatie er zelf voor heeft gekozen niet op dit aanbod in te gaan.