Start van hoofdcontent

video

nl

'Ik snap dat Pegida niet tussen tegendemonstranten door wilde lopen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 februari 2016, 19.44 uur

SP-raadslid Peter Kwint, die samen met GroenLinks en de PvdA de demonstratie tegen Pegida organiseerde, betreurt het mislukken van de demonstratie van Pegida zelf.

Een verdacht pakketje zorgde ervoor dat de oorspronkelijke locatie voor het stadhuis niet gebruikt kon worden door Pegida. De kortste route naar een alternatieve locatie naast het stadhuis was door de explosievenopruimingsdienst (EOD) afgesloten, waardoor de Pegidademonstranten om de Stopera heen moesten, door een groep tegenstanders heen.

Lees ook: Pegida woedend: 'Politie kan niet zorgen voor veiligheid'

De anti-islamisten hadden niet het gevoel dat de politie hun daar veilig doorheen kon loodsen, zo laat hun woordvoerder vandaag aan AT5 weten. Hierdoor viel hun demonstratie in het water. De SP betreurt dat. 'Ik ben even op zoek naar een net woord... idioot', vond Kwint. 

Hij wist eerst niet dat de demonstranten om moesten lopen. 'Heel eerlijk gezegd snap ik dan wel dat zij zoiets hebben van we gaan niet tussen al die tegendemonstranten doorlopen. Volgens mij heeft de politie daarna bewezen, met een paar forse ingrepen, helaas was dat wel nodig, dat ze de tegendemonstranten wel op een veilige afstand hebben kunnen houden.'

Lees ook: Van der Laan: 'Vooroordeel dat Pegida niet kon demonstreren in Amsterdam'

De Pegida-aanhangers hebben vanwege het mislukte protest een nieuwe demonstratie aangekondigd. Ditmaal op 27 februari, voor de ambtswoning van burgemeester Van der Laan. De gemeente laat weten dat de vergunningsaanvraag voor deze demonstratie als alle andere te zullen behandelen.