Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

LIVE: Vermeende 'coke-killer' bekende moord op Britten eerder wél

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 februari 2016, 11.40 uur

Flip S., de vermeende 'coke-killer', heeft aan de politie verklaard ervoor gezorgd te hebben dat de drie Britse toeristen zijn overleden. Later ontkende hij die verklaring te hebben afgelegd. S. staat vandaag voor de rechter. AT5 is in de rechtbank aanwezig.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt S. van drie keer moord en twaalf keer poging doodslag, eerder was dat twaalf keer poging moord. De 'coke-killer' kwam dinsdagmorgen wederom met een capuchon over zijn hoofd de rechtbank binnen. De rechter vroeg S. zijn capuchon af te doen. 

Flip S. zou hebben verklaard aan de rechter dat hij de drugs had gekocht bij iemand die 'rasta' wordt genoemd in Oost. Het zou om 'goeie shit' gaan, wat hij heeft gekocht bij twee Surinaamse jongens in het Oosterpark. S. zegt ze niet bij naam te kennen. Ook wil hij de politie niet helpen met de zoektocht naar de twee. 'Dat geeft een beetje het gevoel dat die 'rasta' niet bestaat', reageerde de rechter. Zelf verklaarde Flip S. over 'rasta': 'Ik maak die jongen dood. Wat ik met hem ga doen? Jullie willen het niet weten.'

'Ik wil dat het afgelopen is'
Tegen de politie zou S. hebben gezegd dat hij degene is die ervoor heeft gezorgd dat de drie Britse toeristen zijn overleden. 'Ik wil dat het afgelopen is. Ik kan hier niet meer mee leven', verklaarde S. Nu ontkent hij de verklaring te hebben afgelegd. 

Mogelijke vrijspraak

De 42-jarige S. wordt verdacht van de moord op drie Britse toeristen. Zij kwamen om het leven na het gebruik van witte heroïne. Toch is de kans groot dat het Openbaar Ministerie vanmiddag vrijspraak zal vragen bij gebrek aan bewijs voor de betrokkenheid van S. bij die incidenten. Geen van de toeristen die eerder met de coke-killer in contact kwamen, herkende S. als de man die hen de witte heroïne verkocht. Naast de drie moorden wordt S. ook nog verdacht van meerdere keren poging moord. Het eerste slachtoffer overleed in een politiecel, meldt Het Parool. De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar de dood en concludeerde dat de agenten niet strafbaar hebben gehandeld. Ze worden niet vervolgd. 

Bekentenis
S. heeft wel bekend dat hij het witte poeder aan de drie Deense toeristen heeft verkocht, maar hij ontkende geweten te hebben dat het om witte heroïne ging. Al eerder vroeg hij de Denen, die door het gebruik van de witte heroïne onwel werden, om vergiffenis. S. ontkent betrokken te zijn bij andere incidenten. 

Zichzelf gemeld
De 42-jarige man meldde zich in april vorig jaar bij de politie, nadat hij zichzelf had herkend op beelden die door de politie verspreid waren. Op die beelden is te zien dat hij drugs verkoopt aan de drie Deense toeristen op de Stadhouderskade.