Start van hoofdcontent

Stad

nl

Appartementencomplex plots zonder brandkranen: 'Poging tot doodslag'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2016, 00.06 uur

Je zou het niet zeggen, maar brandkranen worden steeds populairder bij dieven. Een appartementencomplex bij Science Park is dit weekend gestript van vrijwel alle brandkranen.

Op twee exemplaren na werden alle brandkranen in het complex met geweld eraf gesloopt. De bewoners maken zich grote zorgen. 'Als er brand uitbreekt en er zijn geen kranen, dan heb je echt wel een probleem', zegt een van hen. Een ander: 'Ik vraag me af: Hoe lang mag en kan je zonder die brandkranen hier functioneren. Want als er wat gebeurt, dan ben echt de pineut.'

De dieven zijn waarschijnlijk gewoon binnen gekomen via de voor- of achterdeur, de deuren van het complex vallen namelijk regelmatig niet goed in het slot. Of het de criminelen alleen om het koper te doen is of om de kranen zelf is onduidelijk. Op internet worden dergelijke brandkranen voor meer dan zestig euro per stuk aangeboden. 

'Poging tot doodslag, zullen we maar zeggen', zegt een bewoner over de grootschalige diefstal. 'Ja, ik hoef er niet bij te lachen, het is wel vervelend.' Behalve vervelend is het ook duur, want het eigen risico van de verzekering van de Vereniging van Eigenaren bedraagt duizend euro. De bewoners hebben aangifte van de diefstal gedaan.