Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boete van 209 euro voor ontvoerder kip Jip

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 februari 2016, 09.21 uur

De ontvoerder van de kip Jip heeft een boete van 209 euro op de mat gekregen. Eind januari nam Sandra van de Werd de kip mee omdat deze dreigde geslacht te worden voor een schoolproject.

De kip zat in januari opgesloten in een hok in de theaterschool. Leerlingen konden stemmen over wat er moest gebeuren met de kip: zou Jip blijven leven of zou het beest worden geslacht? Een 21-jarige student hoopte met de actie dat studenten in gesprek zouden gaan over voedsel en de herkomst van vlees.

Dierenactiviste Sandra van de Werd was het niet eens met de actie en nam de kip weg uit de school. De politie werd gewaarschuwd nadat studenten hadden gezien dat ze er met de kip vandoor ging. Even later werd Sandra met kip aangetroffen op de Nieuwe Keizersgracht. Nu heeft ze dus een forse boete te pakken voor deze actie. 'Al mijn aangiftes van dierenmishandeling in de stad verdwijnen steevast in de grote justitiële prullenbak, maar nu is het OM er wel als de kippen bij om mij te bestraffen voor het redden van Jip de kip', zegt de activiste in De Telegraaf.

Lees ook: Kip Jip korte tijd ontvoerd: ontvoerder aangehouden

Het boegbeeld van Comité Dierennoodhulp gaat de boete niet betalen. 'Omdat ik Jip niet wilde afstaan en ik het beste met de kip voorhad heb ik mij vrijwillig laten aanhouden door de politie. Ik heb om die reden zes uur in een cel gezeten, ben gevisiteerd en vernederd. In het proces-verbaal heb ik duidelijk verklaard waarom ik Jip heb meegenomen en waarom dit geen diefstal is. Desondanks wil justitie nu mij beschuldigen van diefstal terwijl ik slechts een dier in nood wilde redden', zegt Van de Werd.

Lees ook: Blijft Jip leven, of niet? Studenten beslissen over lot kip

Binnen drie weken lag de boete op de mat. Dat terwijl aangiftes van dierenmishandeling volgens haar worden genegeerd. 'In het afgelopen jaar heb ik namens het Comité diverse malen aangifte gedaan bij Justitie wegens dierenmishandeling en het onnodig doden van dieren. Die aangiftes blijven allemaal op de plank liggen of verdwijnen in de prullenbak. Schandalig dat het OM daar klaarblijkelijk geen aandacht aan wil besteden, maar iemand die een dier redt wel snel weet te straffen', zegt Van de Werd in de krant.