Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geld- en goudvoorraad kluis DNB gaat mogelijk verhuizen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 februari 2016, 10.57 uur · Foto: YouTube / Niki Padidar

De goud- en geldvoorraad die ligt opgeslagen in de kluis van de Nederlandsche Bank (DNB) op het Frederiksplein, gaat mogelijk verhuizen.

De kluis van de centrale bank bevindt zich in het uit de jaren zestig stammende hoofdkantoor. Nu dat gebouw toe is aan een renovatie, wil DNB bekijken of de combinatie van 'waardegebied' en kantoor nog passend is. De aanwezigheid van de kluis stelt namelijk hoge eisen aan de beveiliging, zowel voor medewerkers als bezoekers.

Waardetransport complex
Daarbij is het regelmatige waardetransport van en naar het gebouw in het centrum van de hoofdstad complex. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden of de kluis wordt verplaatst, en zo ja waarheen.

In totaal beschikt de Nederlandse Bank over 612 ton goud, met een totale waarde van zo'n 17,2 miljard euro. Een aanzienlijk deel daarvan (189 ton) ligt opgeslagen in Amsterdam. Over de hoeveelheid cash doet DNB geen mededelingen, zegt een woordvoerder in De Telegraaf. 'Die hoeveelheid varieert ook'.

Gewapende beveiliging
Volgens de woordvoerder wil de centrale bank graag een 'open en transparant' kantoorgebouw zijn. 'Maar vanwege onze kluis hebben we gewapende beveiliging en marechaussee'.