Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie Pegida vandaag opnieuw met 'enkele verrassingen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2016, 12.49 uur

Anti-islambeweging Pegida demonstreert vandaag opnieuw in Amsterdam. De demonstranten moeten van de gemeente, net als bij de eerdere demonstratie op 6 februari, weer bij de Stopera gaan staan.

Toch is het nog niet zeker dat de beweging daar gaat protesteren. Zij wilden eigenlijk voor de ambstwoning van de burgemeester gaan staan, omdat hij er volgens Pegida vorige keer niet in slaagde om de veiligheid te garanderen. Door een nepbom kon de beweging niet demonstreren op de afgesproken plek, een alternatieve plek accepteerden ze uit veiligheidsoverwegingen niet.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld wilde afgelopen donderdag nog niet vertellen of hij inderdaad bij de Stopera gaat protesteren. 'Daarover zeggen wij niets.' Op Twitter belooft Pegida vandaag 'enkele verrassingen voor Van der Laan'. Zo wil de beweging onder andere met een spandoek met een nazi-symbool in een prullenbak staan, maar dat heeft de gemeente vooraf verboden.

Varkensmutsen
Vorige week werd Wagensveld tijdens een demonstratie in Ede in de boeien geslagen omdat hij een varkensmuts opzette. Agenten ter plaatse vonden dat provocerend. Wagensveld was het met de aanhouding oneens en beloofde vandaag met varkensmutsen naar Amsterdam te komen. Op de demonstratie zijn de mutsen ook voor 7,50 euro te koop, twittert Pegida.

Vorige keer dat Pegida demonstreerde probeerden tegendemonstranten hen te lijf te gaan. De gemeente heeft aanwijzingen dat dat opnieuw zou kunnen gaan gebeuren. Wel is er dit keer geen officiële tegendemonstratie aangekondigd.

De demonstratie begint om 13.00 uur en is live te volgen op AT5 via televisie en via de livestream. Een compilatie van de vorige demonstratie is hier terug te kijken.

Nog geen muts kunnen scoren voor zaterdag,geen probleem voor € 7,50 zijn ze te koop op demo. Scheelt verzendkosten. pic.twitter.com/1kwXzy1dPk

— Pegida Nederland (@PegidaNederland) 25 februari 2016