Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Beroemde voorouders? Stamboomonderzoek steeds populairder

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2016, 17.11 uur

Michiel de Ruyter, Vincent van Gogh of toch meer 'gewone' voorouders: steeds meer Amsterdammers willen weten waar ze vandaan komen. Op het Stadsarchief wordt het daarom drukker en drukker met mensen die uit willen zoeken hoe het zit met hun familiegeschiedenis.

Zo ook Jean-Pierre Kin, geboren in Den Bosch, maar al jaren hier woonachtig. Hij kwam erachter dat zijn familie roots in de stad heeft. Daar wilde hij meer van weten, en niet zo'n beetje ook. 'Toen ik er net mee begon was het echt obsessief en zat ik elke dag tot 4.00 uur 's nachts te zoeken. Uiteindelijk vond Kin in het Stadsarchief een stukje van zijn familiepuzzel: een aankoopbewijs van een woning aan de Spuistraat.

'We hebben een akte gevonden met betrekking tot een Frans Janszoon Kin uit 1579. Deze meneer Kin komt in dit boek voor, omdat hij een huis koopt voor een zijn kinderen', vertelt Bart Schuurman van het Stadsarchief. Kin zelf is dolblij met de vondst en is al op de bewuste plek gaan kijken. 'En dat hij ook nog hetzelfde heet als mijn vader die ook schilder is, dat maakt het heel speciaal vind ik.'

Voor wie enthousiast geworden is en nu ook wil beginnen met zoeken: dat kan heel makkelijk. Via sites als myheritage.nl kun je thuis aan de slag en hoef je niet meteen naar het Stadsarchief.