Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scooter-milieuzone wordt groter: 'Mooi kut voor mij'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 maart 2016, 18.57 uur

Branchevereniging Bovag is onaangenaam verrast nu blijkt dat de nieuwe milieuzone voor brom- en snorfietsers waarschijnlijk voor de gehele bebouwde kom gaat gelden.

Eerst zouden brom- en snorfietsers van voor 2011 alleen uit het gebied  binnen de ring en ten zuiden van het IJ worden geweerd. De maatregel moet op 1 januari 2018 ingaan en geldt voor voertuigen van voor 2011. Hierdoor komen volgens de Bovag scooterbezitters uit de randgemeenten van Amsterdam in grote problemen.

'Tweetakt, viertakt, alle motortechnieken worden over een kam geschoren', zegt Tom Huyskens van de branchevereniging. 'En dan ga je natuurlijk problemen krijgen met mensen die uit randgemeenten komen en die naar hun werk moeten komen. Het hoeft niet per se in het centrum te zijn, maar iemand die vanuit Diemen of Zuidoost werkt heeft ook al een probleem.'

Lees ook: Scooterrijders over plannen voor milieuzone: 'Allemaal bullshit'

Ook de scooterrijders zijn bezorgd over het plan van wethouder Abdeluheb Choho (D66). 'Dat is mooi kut voor mij. We wonen in de stad en ik vervoer mezelf op een scooter. Dus dan moet ik een andere oplossing gaan zoeken.' Een ander: 'Je mag er niet meer mee in de stad rijden, dus we zijn gewoon in de aap gelogeerd.'

Van de ongeveer 55.000 brom- en snorfietsen in de stad zijn er zo'n 30.000 van voor 2011. De gemeente hoopt binnenkort een knoop door te hakken over de milieuzone en tot 21 maart is er nog de mogelijkheid om bezwaar te maken.