Stad

'UvA en HvA passen roosters niet aan treindrukte aan'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2016, 10.26 uur · Foto: Jos van Zetten

Whatsapp

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn niet van plan hun roosters aan te passen aan de drukte op het spoor.

Hoewel diverse universiteiten en hogescholen in het land wel bereid zijn om collegetijden aan te passen, voelen de UvA en HvA hier weinig voor, melden De Telegraaf en Folia. Door de overvolle treinen in de spits tegen te gaan wil NS-topman Roger van Boxtel het probleem onder andere oplossen met flexibele roosters op de universiteiten. Dit zou duizenden zitplaatsen moeten schelen. Van Boxtel heeft al gesprekken gevoerd met hogescholen en universiteiten in Nijmegen. Volgende week gaat hij naar Leiden en ook Amsterdam wil hij nog aandoen.

Hans Amman, vice-voorzitter van het College van Bestuur, van de UvA, noemt de gedachte 'sympathiek', maar hij denkt dat het zal leiden tot een ingewikkeld planningsysteem. Bovendien hebben collegezalen een gemiddelde bezettingsgraad van veertig procent, maar met de verlenging in de avonduren zou dat percentage juist naar beneden gaan. Ook hebben docenten en studenten weinig behoefte hebben aan college-uren in de avond, aldus Amman.

Whatsapp