Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nepdrugdealers blijken hardnekkige veelplegers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2016, 18.13 uur

Nepdrugdealers in het Centrum blijken verantwoordelijk te zijn voor veel incidenten in de stad. De laatste twee jaar werden er in de binnenstad 1208 personen aangehouden voor nepdrugshandel. Ze waren in diezelfde periode ook verdachte bij 4857 andere incidenten in het Centrum. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.

De Top-40 van deze veelplegers waren minimaal tien keer verdachte van incidenten in dezelfde periode, terwijl één van hen maar liefst 35 keer verdachte was. In bijna een kwart van de gevallen ging het om het niet opvolgen van een bevel of vordering. Bij elkaar waren de 1208 verdachten verantwoordelijk voor 3051 incidenten met nepdrugs. Honderd van hen werden ook verdacht van een high impact-delict, zoals straatroof, woninginbraak, overval en openlijke geweldpleging.

Volgens de gemeente zijn de problemen omtrent nepdrugshandel veel groter, omdat van nepdrugshandel geen aangifte wordt gedaan door de kopers. De cijfers zijn enkel op basis van het aantal aanhoudingen en constateringen van de politie en gemeentelijke handhavers.

Om de groeiende problemen aan te pakken, overwegen politie en justitie onder meer om 'loktoeristen' in te zetten. Afgelopen zomer liep AT5 nog een rondje mee met Britse toeristen. Binnen een half uur werden ze drie keer dwingend aangesproken door nepdrugsdealers. 

De gemeente ziet de problemen ook en komt samen met stadsdeel Centrum tot een plan van aanpak. Zo komt er een voorlichtingscampagne gericht op toeristen. Daarin staat hoe zij het beste kunnen handelen als zij door nepdrugsdealers worden lastig gevallen. Ook worden ze aangemoedigd om aangifte te doen. Daarnaast wordt onderzocht of het gebiedsverbod wat nepdrugsdealer nu al krijgen opgelegd vergroot kan worden. De nepdrugsdealers zorgen in de binnenstad voor intimidatie, oplichting en bedreiging. Zowel toeristen als buurtbewoners hebben hier regelmatig last van.