Start van hoofdcontent

Stad

nl

Indrukwekkende beelden: skyline Amsterdam verandert door hoogbouw

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 maart 2016, 22.04 uur · Foto: Flickr / mi chiel

Het fraaie aangezicht van Amsterdam gaat de komende maanden enkele ingrijpende veranderingen tegemoet. De skyline verandert door de komst van hoogbouw.

Op dit moment heeft onze stad vijftig gebouwen van zestig meter of hoger. Aan het eind van volgend jaar telt Amsterdam 77 van zulke torens. Een toename van ruim vijftig procent dus, merkt Het Parool op. Maar wat betekent dat voor het beeld van de stad?

Krachtig stempel
In sommige gebieden zal het beeld minder drastisch veranderen dan op andere plekken. Een extra toren op de Zuidas of in Nieuw-West valt natuurlijk minder op, dan het imposante Pontsteigergebouw doet in een gebied waar nog geen andere hoogbouw staat. Of bijvoorbeeld de drie torens die voor het eind van 2017 verrijzen aan het IJ, vlakbij de oude Shelltoren in Noord… Verder zullen ook de drie nog te bouwen torens op het NDSM-terrein een krachtig stempel drukken, verwacht Het Parool.

Om een duidelijk beeld te schetsen, heeft Het Parool alle (nieuwe) hoge gebouwen in Amsterdam in kaart gebracht door middel van deze knappe visualisatie. Bekijk 'm hieronder.