Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

65ste Boekenbal, het paradepaardje in een dalende markt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 maart 2016, 17.11 uur

Vanavond wordt de Boekenweek 2016 afgetrapt in de Stadsschouwburg met het traditionele Boekenbal. Het is de 65ste editie van het feestje voor literair Nederland. AT5 is live vanaf de rode loper aanwezig.

Lees ook: Laatste puntjes op de i voor Boekenbal

Maar wie boeken zegt, zegt ook een dalende markt. Rabobank verwacht voor 2016 een volumedaling van tussen de 3 en 5% vergeleken met 2015. In 2015 werden er in totaal 39 miljoen boeken verkocht in Nederland, vier jaar eerder was dat nog 8 miljoen stuks meer. Ook de omzet gaat dit jaar dalen, voorspelt Rabobank. 'Vanwege de aanhoudende prijsdruk en de opkomst van alternatieve producten en diensten die het traditionele productaanbod kunnen vervangen.' Wel stijgt het aantal verkochte e-boeken. 

Mysterie 
Dan is er ook nog het grote mysterie rondom het Boekenbal. Het wordt vaak het bekendste en meest gewilde feest van Nederland genoemd, waar buitenstaanders niet naar binnen komen. Maar dit jaar wordt voor schrijver Abdelkader Benali een uitzondering gemaakt: hij mag met draaiende camera de hele avond het feest bijwonen. 'De voorpret - Kaarten voor het bal', heet de eerste aflevering die donderdagavond werd uitgezonden.

Lees ook: Hoe spannend is het Boekenbal nou echt?

'Eén keer per jaar zijn schrijvers tijdens het Boekenbal rocksterren. Heel even kan je je in Bono, Mick Jagger of Bruce Springsteen wanen. En morgenochtend, als je weer wakker wordt met een kater, weet je dat het niet zo is', zegt schrijver Bart Chabot in de eerste uitzending. Arjen Lubach: 'Het is natuurlijk een gegeven dat de meeste schrijvers het hele jaar binnen zitten en zichzelf weinig permitteren. Die mogen dan één keer per jaar los en dat is op het Boekenbal.'
 
CPNB
De organisatie van het Boekenbal is in handen van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ook zij komen uitgebreid aan het woord in de uitzending van Abdelkader Benali. De tweede aflevering, waar Benali écht op het Boekenbal rondloopt, is volgende week vrijdag om 21.10 uur te zien op NPO 2.

AT5 zendt vanavond live uit vanaf de rode loper bij de Stadsschouwburg. De uitzending begint om 20.00 uur.