Start van hoofdcontent

Stad

nl

HvA weert studentenblad om blote borsten op cover

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 maart 2016, 19.42 uur · Foto: Folia/Vera Duivenvoorden

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) weert de nieuwste editie van het weekblad Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. Op de cover van de nieuwste editie staan namelijk een paar blote borsten. En dat vinden ze niet zo leuk bij de HvA.

De hogeschool heeft besloten het blad in bepaalde panden uit de rekken te halen vanwege een open dag zaterdag. De plaatjes zouden 'aanstootgevend' zijn, meldt Folia zelf op zijn website. 

De borsten staan op de cover in het teken van de 'Boobie Bible', een serie foto's van ontblote, vrouwelijke bovenlijven. Met de foto's wil een groep feministische studenten van de HvA het taboe op borsten doorbreken.

Initiatiefneemster Matilda Medard noemt de actie van de HvA 'onacceptabel, vreemd en belachelijk'. De faculteit Onderwijs en Opvoeding verdedigt de keuze. 'Mijn zorg is dat bezoekers van de open dag worden afgeschrikt door de cover. Deze geeft niet weer wie wij zijn,' zegt voorzitter van de faculteit Ietje Veldman tegen Folia. 'We willen geen storing op de lijn, en dit kan storing veroorzaken.'

Ook de hogeschool staat achter de beslissing. 'Als je thuis bezoek krijgt kijk je ook eerst wat er op de koffietafel ligt. Er komt een heel gemeleerd publiek af op de open dagen,' aldus HvA-woordvoerder Paul Helbing. Hij zegt ook dat beheerders van de gebouwen zelf mogen weten wat ze wel en niet in hun ruimte willen. De hoofdredacteur van Folia is verbijsterd, zo laat hij weten.

De studentenvereniging ASVA Studentenunie heeft laat aan AT5 weten dat ze het blad met de omstreden cover gewoon gaan uitdelen op de open dag. 'Deze vorm van censuur hoort niet thuis op een hogeschool', verklaart een woordvoerster van ASVA.

View post on imgur.com