Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Gemeente: 'Vrouwelijke ambtenaren bepalen zelf hoe zij zich kleden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2016, 12.02 uur

Ambtenaren mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden, dat is de eerste reactie vanuit de gemeente op 'rokjesgate'. Er is woest gereageerd op een mail die naar vrouwelijke baliemedewerkers van stadsdeel Nieuw-West is gestuurd.

Daarin werd gevraagd geen korte jurkjes, rokjes en knielaarzen te dragen. 'Het uitgangspunt is netjes kleden, ambtenaren bepalen zelf hoe zij hier invulling aan geven', twitterde de gemeente vanochtend in reactie op de mail.

'We kregen een mail doorgestuurd van een teamleider die aan baliemedewerkers was gestuurd waarin hij ze opdraagt niet al te korte jurkjes, rokjes en knielaarzen te dragen', vertelt Mario Soriano van de Centrale Ondernemingsraad van de gemeente gisteren aan AT5.

Lees ook: Ambtenaren Nieuw-West mogen geen korte jurk aan

In de mail is te lezen: 'Beste dames, Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie. Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie. Dit is ook het laatste verzoek dat ik maak. De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen.'

Kamerdebat?
Verschillende partijen hebben al aangekondigd vragen te stellen in de raad dan wel in de bestuurscommissie Nieuw-West. Tweede Kamerlid Sjoerd Potters wilde zelfs een debat met minister Plasterk over de kwestie maar trok de aanvraag al snel weer in. 'Amsterdam reageert al adequaat maar laat het een les zijn voor iedereen. Dit vinden we niet acceptabel. In Amsterdam niet maar ook niet in anderen gemeenten'