Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder na rokjesmail: 'Het blijft hier Amsterdam. Er mag eerder meer, dan minder'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2016, 18.58 uur

De gemeente gaat in gesprek met de manager en de medewerkers in stadsdeel Nieuw-West over het opvatten van het kledingvoorschrift. Dat heeft de gemeente laten weten na de ontstane ophef over een vermeend 'rokjesverbod'.

Vanochtend was er al overleg van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho en de directeur van de dienst dienstverlening met de direct betrokkenen. De ophef ontstond toen een vrouwelijke manager van het stadsdeel in een e-mail aan vrouwelijke baliemedewerkers had laten weten dat zij geen te korte rokjes en jurkjes of knielaarzen mogen dragen.

Lees ook: Ambtenaren Nieuw-West mogen geen korte jurk aan

Er was een discussie op de werkvloer bij de stadsloketten van Nieuw-West nadat een medewerkster een heel kort rokje aanhad, waarbij naar verluidt de billen te zien waren. Collega's hebben dit toen aangekaart bij de manager. Onder de noemer #rokjesgate was het onderwerp de hele ochtend trending op Twitter, waarbij veel mensen kritiek uitten op de rondgestuurde mail.

Niet bedoeld als verbod
De gemeente zegt dat er van een rokjesverbod geen sprake was. 'De gestuurde mail was niet bedoeld als dreigement of verbod. Evenmin was dit een reactie op klachten van de omgeving. Het was bedoeld als verduidelijking naar aanleiding van een interne discussie.'

Lees ook: Gemeente: 'Vrouwelijke ambtenaren bepalen zelf hoe zij zich kleden'

Vrouwelijke baliemedewerkers mogen zelf bepalen hoe zij zich kleden, stelt de gemeente. Het uitgangspunt bij de kledingvoorschriften is dat zij 'professioneel en representatief gekleed' gaan.

'Natuurlijk moeten ambtenaren er representatief uitzien, maar het blijft hier Amsterdam, dus er mag eerder meer dan minder', zegt wethouder Choho. 'We gaan hier dan ook absoluut geen regels over afkondigen, medewerkers zijn over het algemeen prima in staat zelf te bepalen wat wel of niet passend is.'