Start van hoofdcontent

Politiek

nl

IJswinkels blijven ook na hercontrole regels overtreden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.57 uur

IJswinkels in het Centrum blijven de regels maar overtreden. Negen van de tien ijswinkels die daar vorig jaar in overtreding waren, kwamen ook niet door de hercontrole.

Vooral in het gebied Damstraat/Nieuwe Hoogstraat dreigen nu hoge boetes. En het aantal ijs- en wafelzaken in de stad blijft maar groeien, er zit nu zelfs een Duo Penotti Flagshipstore op het Rokin. 

Lees ook: VVD over wildgroei ijswinkels: 'Gemeente is geen smaakpolitie!'

'Het is een winkel'
Eigenaar Roberto Fava zegt in het AT5-programma De Stelling dat dat prima is. 'Het is een winkel, het is retail. Bakkerijen, banketbakkerijen en chocolaterie vallen daaronder. IJsverkoop is daarnaast gekomen met de veranderingen in 2009. Daar spelen we op in in sommige vestigingen. Andere vestigingen waar we met de gemeente over hebben gesproken hebben we het ijs weggehaald en zijn nu compleet bakkerijen. Daar waar het kan, doen we het. En waar het niet kan passen we het weer aan.'

Lees ook: Duizenden aanmeldingen voor 'Nutellafestival'

Bij alle zaken wel iets mis
Stadsdeel Centrum controleerde vorig jaar alle 71 zaken die zich presenteren als ijswinkel. Bij alle 71 zaken was wel iets niet in orde. In de Nieuwe Hoogstraat en de Damstraat, waar de overlast het grootst is, bleek bij een hercontrole weinig verbeterd. Negen van de tien zaken daar overtreden nog steeds de regels, bijvoorbeeld door ook wafels en koffie te verkopen. Andere ondernemers in de stad zijn er klaar mee. 'Dat zie je ook aan de reacties die we krijgen op de site waar mensen de petities kunnen tekenen. Er zijn gewoon heel veel (ex)-Amsterdammers die graag een gevarieerd aanbod willen en die op deze manier de stad uitgejaagd worden', zegt Anna van Nouhuys van platform Red de Winkels. 

Lees ook: IJswinkels in centrum krijgen laatste kans

Dwangsommen
De winkels in de Damstraat en de Nieuwe Hoogstraat krijgen nu een brief met een deadline van zes weken, zegt de gemeente. Voldoen ze dan nog niet, dan volgen dwangsommen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro's. Dat geldt ook voor nog 34 andere zaken in het centrum. Verder kan het stadsdeel eigenlijk niet zoveel doen. 'De regels gaan niet voorkomen dat al die winkels er zijn. Er mag gewoon heel erg veel', zegt stadsdeelbestuurder Roeland Rengelink.