Stad

NL
V

Wethouder Ollongren: 'Ik kan niet inschatten hoeveel hotels er komen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.46 uur

Het stadsbestuur wil met een nieuwe hotelnota het toerisme afremmen. De vraag is alleen of de gemeente voldoende middelen heeft om alle plannen te laten slagen.

'Nee, tenzij' wordt de boodschap voor nieuwe hotels. Alleen voor hotels die specifieke doelgroepen bedienen zoals kunstenaars- of studentenhotels is mogelijk nog plek. Mogelijk, want het laatste woord over de komst van zo'n hotel is aan de buurt. 'Als er geen draagvlak is in de buurt, dan komt er geen hotel', stelt wethouder Kajsa Ollongren (D66).

Lees ook: Alleen bij uitzondering nog nieuw hotel; mogelijk kortere periode vakantieverhuur

Maar buurtbewoners kunnen niet alles stoppen. Er staan namelijk nog 106 hotels met 6500 kamers op de planning, bovenop de ruim 30.000 hotelkamers die de stad al telt. Bovendien zijn er nog de bestemmingsplannen, waar een veto van de buurtbewoners juridisch gezien nul invloed op heeft.

Aantal komende hotels onduidelijk
'Waar ik van schrik is dat ze ondertussen zeggen, en verder zit er in de bestemmingsplannen nog een heleboel ruimte voor hotels van waar we nu niet zeker van zijn en waarvan we ook nu niet kunnen zeggen dat we straks kunnen schrappen', stelt GroenLinks-gemeenteraadslid Jorrit Nuijens. 

Wethouder Ollongren kan niet zeggen hoeveel nieuwe hotels er ongeveer bij gaan komen. 'Ik kan het niet inschatten, ik zeg 'minder meer'. Dus we hebben het niet meer over dit aantal, dat is zeker.'

Nu 106 hotels in de planning. Maar daarbij komt nog onbekend aantal hotels waar ruimte voor is in bestemmingsplannen pic.twitter.com/Bp8FJSqPG3

— Jelle de Gee (@Jelledeg) 18 maart 2016