Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toch geen langere celstraf voor ontsnapte Ali B.

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 maart 2016, 19.51 uur

De 23-jarige Amsterdamse Ali B., die vorig jaar zomer ontsnapte uit een kliniek in Den Dolder, wordt toch niet langer in de cel gehouden.

Dat schrijft Het Parool. B. vluchtte uit de kliniek op 14 juli vorig jaar. De politie verspreidde twee dagen later foto's en een signalement van B. en sprak over een man die niet zou schromen om vuurwapengeweld te gebruiken. Na ruim aderhalve week werd hij aangehouden in Spanje. 

Lees ook: Ali B. weer in Nederlandse cel

In eerste instantie wilde het Openbaar Ministerie (OM) dat B. nog een jaar langer in de cel zou moeten doorbrengen vanwege zijn ontsnapping. Het OM had B. in oktober wel een vordering tot intrekking van die vervroegde vrijlating gestuurd, maar deed vervolgens die vordering niet op een zitting. Deze week meldde de officier van justitie aan zijn advocaat Peter Plasman dat ze afziet van zo'n verzoek aan de rechtbank.

Lees ook: Ali B. opgepakt in Spaanse havenstad

B. is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor een overval op een juwelier in Arnhem. De overval vond in november 2013 plaats. Vermoedelijk komt Ali B. binnenkort op vrije voeten, omdat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten.