112

NL
V

Deskundige NFI vreest Benaouf A. en wil niet herkenbaar getuigen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 maart 2016, 19.29 uur

Een NFI-deskundige die vanmiddag gehoord wordt in het hoger beroep van Benaouf A., vreest voor zijn eigen veiligheid en wil niet herkenbaar zijn voor de zaal.

De deskundige komt vertellen over het kraken van PGP's (Pretty Good Privacy), dit zijn versleutelde BlackBerry's. Deze telefoons worden veel gebruikt door criminelen. Het is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor het eerst gelukt om een dergelijke telefoon te kraken. Uit de telefoon van de geliquideerde Souhail Lacheer zijn mails onderschept die zouden duiden op directe betrokkenheid van Benaouf A., zo schreef Het Parool gisteren al. 

Lees ook: Telefoon Gwenette Martha niet te kraken

De deskundige wil niet te herkennen zijn voor Benaouf A. en het publiek op de tribune. 'Dit gaat over zware criminele organisaties, PGP is voor hen heel belangrijk'. Advocaat Janssen van A.: 'Dat er vanuit de onderwereld interesse is in deze problematiek, betwijfel ik niet. Maar ik vraag me af of dat ook geldt voor een persoon.' Het hof heeft besloten dat de NFI-deskundige achter gesloten deuren wordt gehoord.

Lees ook: Inkijk in Benaoufs wereld: 'Vriend zonk mijn boot in Marokko, daar was ik niet boos om' 

Experts of andere geïnteresseerden die slimme vragen hebben aan het NFI over de ontsleuteling van #PGP / #crypto mogen me mailen #Benaouf

— Sander Janssen (@sanderja) March 21, 2016