Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Islamorganisaties veroordelen aanslagen Brussel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2016, 00.51 uur

Nourdeen Wildeman van het Landelijk Platform Nieuwe Moslims heeft de aanslagen in Brussel veroordeeld. 'Hoe verdorven is een geest die dergelijk onrecht plant en uitvoert?', zegt hij op Facebook.

In een reactie aan AT5 laat Wildeman het volgende weten: 'Het komt in absolute kilometers steeds dichter bij. Je probeert een positief beeld van de islam te laten zien, en dan gebeuren er dit soort dingen.' Ook verwacht Wildeman dat de aanslag veel negatieve effecten in Nederland zal hebben. 'Ik verwacht dat er morgen weer moskeeën worden beklad en dat het daar niet bij zal blijven', zegt Wildeman.

'Ook tegen moslims'
Dat de aanslag ook tegen moslims gericht is, zouden mensen volgens hem niet snappen. 'Veel mensen snappen niet dat dit ook een aanslag tegen moslims is. Een explosief discrimineert niet. Het is een aanslag op infrastructuur waar moslims ook gebruik van maken', zegt Nourdeen Wildeman die zelf vaak in Amsterdamse moskeeën spreekt. 

EMCEMO
Ook het Euro-Meditteraan Centrum Migratie en Ontwikkeling veroordeelt de aanslagen. 'Wij veroordelen deze barbaarse terroristische aanslagen en spreken onze droefheid en solidariteit uit met de families en naasten van de slachtoffers', schrijft het EMCEMO in een verklaring. De organisatie hoopt verder dat men zich zal verenigen en 'dat ze niet koren op de molen van de extremisten zijn, of dat nu religieuze extremisten zijn of die van extreem rechts.'

De verklaring is ondertekend door de Nederlandse Marokkanen EMCEMO, het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Euro-Marokkaans Platform Migratie, Ontwikkeling, Burgerschap en Democratie en het Transnational Migrant Platform.

'Verschrikkelijke aanslagen'
Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) spreekt zich uit over de aanslagen. De organisatie zegt geschokt te zijn door de 'berichtgeving over de verschrikkelijke aanslagen op meerdere plaatsen in Brussel', aldus een persbericht van de RVM. 'Vast staat dat er in de moskeeën die zijn aangesloten bij de RVM tijdens de vrijdagpreek gepaste aandacht zal zijn voor deze intens trieste dag in België.'