Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Tropenmuseum na best bezochte expositie: 'Energie is weer terug'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2016, 19.12 uur · Foto: Wikimedia

4,5 jaar geleden hing het zwaard van Damocles boven het Tropenmuseum. Het stopzetten van subsidie zorgde voor een dreigende sluiting. Maar het museum lijkt herrezen: de laatste expositie was de best bezochte ooit.

Het Tropenmuseum vindt zijn oorsprong al in de 19e eeuw. Het huidige gebouw aan de Linnaeusstraat in Oost werd in 1926 geopend door de toenmalige koningin Wilhelmina. Sinds 2003 is het een officieel rijksmonument. Het museum heeft negen vaste tentoonstellingen die 'de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is laten zien.' Daarnaast zijn er ook wisselende tentoonstellingen te zien. In 1975 kreeg het museum een speciale afdeling voor kinderen: het Tropenmuseum Junior.

Problemen
In januari 2011 beginnen de problemen voor het museum. Er wordt gekort op de subsidie van het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT), waar het museum onderdeel van uitmaakt. Het museum moet het voortaan met 4 miljoen euro minder doen. Hierdoor worden de deuren op maandagen niet meer opengesteld voor het publiek. Maar er hangen al snel nog meer donkere wolken boven het museum: in oktober 2011 dreigt de hele subsidie voor het KIT weg te vallen. Hierdoor zou het museum zijn deuren definitief moeten sluiten.

Beste kindermuseum
Ondanks alle subsidieperikelen begint 2012 goed. Er komt een nieuwe directeur en in maart wordt Het Tropenmuseum Junior uitgeroepen tot beste kindermuseum van de wereld. Ondanks het goede nieuws moet het KIT uit geldgebrek het Tropentheater en de KIT-bibliotheek sluiten. In november 2012 lijkt het Tropenmuseum (voorlopig) gered door een eenmalige rijksbijdrage.

Ontslagen
Vanwege de verminderende inkomsten (uit subsidie) volgt er een reorganisatie bij het museum. 23 van de 52 banen verdwijnen, zo werd in juni 2013 bekendgemaakt. Ook werd de rijkssubsidie van 5,5 miljoen euro per jaar tot 2016 bevestigd. Het geld wordt uit het potje van ontwikkelingssamenwerking gehaald.

Best bezochte expositie
Om kosten te besparen werd in 2014 besloten om te fuseren met het Leidse Museum Volkenkunde en het Afrikamuseum in Berg en Dal. De nieuwe organisatie kreeg de naam 'Stichting Nationaal Museum voor Wereldculturen', maar de drie museumnamen bleven in takt.

In de zomer van 2015 stond het museum in de steigers. De enorme lichthal van het monumentale gebouw werd opengemaakt. Ook de entree, de museumwinkel en het museumcafé kregen een opfrisbeurt. En het goede nieuws hield niet op voor het museum: een expositie over de jaren zestig trok in vijf maanden tijd (tussen 2015-2016) ruim 125.000 bezoekers. Een record, volgens het museum.

Subsidieaanvraag gedaan
Directeur Stijn Schoonderwoerd zegt in een reactie dat het op dit moment goed gaat met het museum. 'Het bezoek is substantieel gestegen en we krijgen van de bezoekers veel waardering. Ook over de verbouwing.' Schoonderwoerd zegt dat de verbouwing hard nodig was vanwege achterhaalde faciliteiten. 'Je merkt ook dat na jarenlange onzekerheid de energie weer terug is in het museum.'

Het Tropenmuseum heeft vorig jaar een toezegging gekregen van de minister dat ook na 2016 subsidie beschikbaar is voor de overkoepelende organisatie Nationaal Museum voor Wereldculturen. De subsidieaanvraag voor de periode van 2017 tot 2020 is begin vorige maand ingediend bij de Raad voor Cultuur. 'We hebben er alle vertrouwen in dat we de positieve lijn doorzetten', zegt Schoonderwoerd.