Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdam krijgt eerste vrouwenurinoir ter wereld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 maart 2016, 08.57 uur · Foto: Urilift

Op de Dam komt vandaag het eerste openbare urinoir voor vrouwen ter wereld te staan. Het is een urinoir dat uit de grond komt, zoals er al meer van in de stad staan.

Volgens het bedrijf dat de wc's maakt, Urilift, gaat het om het eerste urinoir voor vrouwen ter wereld. Het gedeelte voor vrouwen is afsluitbaar. In de unit zitten ook twee mannenurinoirs. Het pop up-toilet moet voorkomen dat er nog dronken feestgangers zullen wildplassen op de Dam, volgens het bedrijf. De plaspalen komen alleen 's avonds en 's nachts uit de grond.

Lees ook: Wildplassers op Dam voortaan mooi uitgelicht

Hoewel het wildplassen vooral een probleem is onder mannen, is de behoefte voor gratis openbare toiletvoorzieningen onder vrouwen ook erg groot. Dus daarom komen er naast tien verzinkbare mannenurinoir nu dus de eerste voor vrouwen. 'Overdag zijn er genoeg mogelijkheden om een toilet te bezoeken, maar 's nachts zijn ze vaak op slot. Mannen met hoge nood nemen dan snel hun toevlucht tot wildplassen, bij vrouwen is dat lastiger. Het urinoir voor vrouwen biedt dan uitkomst', zegt directeur van Urilift Marco Schimmel tegen de NOS.

Het toilet is enkel bedoeld voor de kleine boodschap, maar het systeem zou ook een 'nummer 2' wel aan moeten kunnen, zegt Schimmel. De plaspaal is gemaakt van hufterproof roestvrij staal. Het is aangesloten op de waterleiding. De toiletten worden automatisch gespoeld.