Start van hoofdcontent

Stad

nl

Keuze uit ruim 300 festivals in de stad deze zomer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 maart 2016, 20.55 uur

Vandaag gaat het DGTL-festival op de NDSM-werf van start. Twee dagen feest op het eerste buitenfestival van het jaar en traditiegetrouw de start van het Amsterdamse festivalseizoen. En ieder weekend is er, met meer dan 300 festivals dit seizoen, zat te doen voor iedereen in de stad. Behalve live muziek en dancefestivals winnen bijvoorbeeld culinaire festivals steeds meer terrein. Voor degene die moeilijk kunnen kiezen, pikken we er wat krenten uit.

Indoor Foodfestival Amsterdam [24 t/m 28 maart]
Het is nog wat vroeg in het seizoen en het regent dat het giet. Daarom is het waarschijnlijk een verstandige keuze geweest om het eerste culinaire festival onder een (groot) dak te houden: de RAI. De foodtrucks en pop-up restaurants schieten als paddestoelen uit de grond. En dit Paasweekend komen bijna 75 trucks en zeven hele pop up-restaurants samen onder één dak voor een culinair feestje van heb ik u daar. Entree is tot 18.00 uur gratis, vanaf die tijd betaal je vijf piek.

Imagine Film Festival [14 t/m 24 april]
Ook filmfestivals ontbreken dit seizoen uiteraard niet. En voor de 32e keer wordt dit jaar het Imagine Film Festival gehouden. Hier worden vooral films vertoond uit de genres fantasy, horror en science fiction. Maar ook komen regisseurs, acteurs en actrices aan het woord. Een must voor de (fantasy)filmliefhebber. Het festival wordt gehouden in Eye en kaartjes voor een voorstelling zijn 10 euro.

Lees ook: Festivalseizoen afgetrapt op NDSM-Werf: 'Op maandag uitrusten'

Koningsdag [27 april]
Je kan er letterlijk niet omheen in de stad: Koningsdag. Naast rommelmarkten afstruinen, livemuzek op de pleinen en straatfeestjes zijn er natuurlijk een aantal grotere festivals. Deze worden sinds enkele jaren zoveel mogelijk aan de rand van de stad gehouden. Denk aan VOLLT Koningsdag op de NDSM-werf, Kingsland op het parkeerterrein van de RAI, Bakermat & friends bij Sloterdijk en ga zo maar door. Een overzicht is hier te vinden.

abc5media_image_1

Yummya Festival [5 mei t/m 8 mei]
Een nieuw foodfestival op een unieke plek: de Jaap Eden IJsbaan in Zuidoost. Het is een themafestival (‘Garden of Eden’) met een rijk en vooral cultureel aanbod van eten. Tot 19.00 uur kun je er gratis terecht. Daarna betaal je slechts drie euro. Op zondag is de toegang de hele dag gratis. Begint op bevrijdingsdag en duurt het hele weekend.

Amsterdam Open Air [4 en 5 juni]
De crème dela crème uit de Amsterdamse uitgaanscene bundelen de krachten voor dit openluchtfestival in het Gaasperpark. MTV, Strafwerk, Club Air, Girls Love DJ’s, ze zijn allemaal vertegenwoordigd op het dancefestival. Flexican, Green Velvet, Jeugd Van Tegenwoordig, Sluwe Vos, en ga zo maar door. Voor 50 euro zie je ze live.

abc5media_image_2

Sloten Bier Festival [begin juli]
Toch wel het meest tot de verbeelding sprekende festival in het rijtje, qua naam. Een prima combinatie van locatie en inhoud. Een weekend lang kun je bij Radion terecht voor speciaalbieren van kleine brouwerijen uit het hele land. En naast bier ook voor eten. Wat wil je nog meer? Entree is gratis en een glas kost je een tientje. Daar krijg je dan ook nog eens vijf muntjes bij. Een datum is nog niet bekend, maar een zondag in begin juli is waarschijnlijk. Hou de event-pagina van Radion in de gaten.

Appelsap [13 augustus]
Al sinds 2001 een begrip. Dit hiphopfestival heeft z’n roots in het Oosterpark, maar werd daar door verbouwingen en buurtprotest weggebonjourd. Sinds afgelopen jaar wordt het festival in het Flevopark gehouden en dat is ook dit jaar het plan. Het betrekkelijk kleine festival blijft ieder jaar groeien in populariteit. Vast ook de reden dat de 'early bird' tickets al lang zijn uitverkocht.

abc5media_image_3

Jordaan Festival [26 augustus t/m 28 augustus]
Een begrip in het hartje van de Jordaan. Al ruim veertig jaar wordt dit straatfestival gehouden in het centrum. Hier kun je vooral terecht voor de Nederlandstalige smartlappen, de muziek die de beroemdste wijk van Amsterdam groot heeft gemaakt. Ook in de bruine cafés die gewoon open zijn is de sfeer te proeven. Dit jaar iets eerder in de zomer, eind augustus in plaats van begin september.

Zeezout Festival [3 september]
Uniek festival  door kleine en intieme opzet in het Diemerbos. Voor de liefhebbers van underground elektronische muziek en met zowel dj’s als live-acts. Kaarten zijn nog niet te koop, maar je kunt je wel alvast registreren voor de kaartverkoop.

Driving North [begin oktober]
In de buitenlucht, maar toch een beetje binnen: een drive in-bioscoop in Noord. Het NDSM-terrein wordt gedurende een ruime week omgetoverd tot een openluchtbioscoop waar je met je auto terecht kunt. Maar er staan ook stoeltjes, zodat je gewoon buiten kunt zitten, als het weer het toelaat. Er is nog geen datum gepland voor dit jaar, maar de verwachting is dat het begin oktober weer plaatsvindt.

Amsterdam Dance Event [19 oktober t/m 23 oktober]
Moeten we hier nog veel over uitleggen? ADE begon als een dj-conferentie waar bekende en minder bekende dj’s van over de hele wereld bij elkaar kwamen om ideeën uit te wisselen over dance. Toen traden er in het nachtprogramma ongeveer dertig dj’s op. Nu is dat aantal gegroeid naar 2200. Naast conferenties en feesten zijn er workshops, lezingen en presentaties. De ultieme afsluiter van het festivalseizoen.

Niet kunnen kiezen uit dit overzicht? Een compleet overzicht is te vinden op de site van I Amsterdam.

 abc5media_image_4

abc5media_image_5