Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Uitspraken jongeren-imam Elforkani grote belediging'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 april 2016, 19.36 uur

De uitspraken van jongeren-imam Elforkani over de tekortschietende radicaliseringsaanpak in de stad zijn een grote belediging. Dat zegt Fatimazohra Hadjar, jongerenwerker in Nieuw-West.

Lees ook: 'Over maximaal anderhalf jaar een aanslag als er niets gebeurt'

Elforkani zei binnen anderhalf jaar een aanslag te verwachten er als niet harder wordt ingegrepen. Hadjar ziet juist dat de krachten in de wijken worden gebundeld om radicalisering tegen te gaan. 'Yassin is een hele intelligente man, hij had moeten nadenken: wat voor impact heeft dit?', zegt Hadjar tegen AT5.

Volgens Hadjar is de impact van de uitspraken groot. Voor de vele organisaties en vrijwilligers die proberen grip te krijgen op radicaliserende jongeren, zijn de uitspraken van Elforkani een klap in het gezicht. Ze is zeer te spreken over de gemeente die vele bijeenkomsten organiseert en netwerken opzet. Bijeenkomsten waar ze Elforkani niet ziet. Hadjar: 'Zeg dan wat jij denkt wat wij nog niet doen en wat jij denkt dat er moet gebeuren. Maar ga geen zweverige dingen in roepen, zeg wat er moet gebeuren. Ik weet zeker dat de burgemeester naar je luistert en om de tafel gaat met de korpschef.'

Lees ook: Elforkani: 'Als ik concrete signalen had dan was ik wel naar de politie gegaan'

De uitspraak van Elforkani, dat mensen in de wijken radicaliserende jongeren de hand boven het hoofd zouden houden, heeft haar nog het meest geraakt. 'Het is een wereld van verschil hoe mensen omgaan met een criminele jongeren of een zoon uit de wijk of iemand die dreigt te radicaliseren. De mensen zijn zich degelijk bewust wat voor impact het zou hebben op een samenleving als zo'n jongen een aanslag zou plegen. Deze mensen zijn alleen maar bezig met hun eigen veiligheid', zegt de jongerenwerker.

AT5 probeert al sinds zaterdag contact te krijgen met Elforkani. Maar krijgt geen enkele reactie.