Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gesprekken 'liquidatieteam': 'Morgen gaan we hem vegen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 april 2016, 19.44 uur

'Wanneer bossen we hem' en 'Wacht tot ik je zeg. Moet wel snel'. Het is een greep uit de gesprekken die de vier leden van het vermeende 'liquidatieteam' van de Knokkestraat met elkaar hadden. Het NFI wist de versleutelde Blackberry's waar de verdachten mee communiceerden te kraken.

De berichten geven, volgens het Openbaar Ministerie, een beeld van vier mannen die de laatste voorbereidingen doornemen voor de aanslag op Samir Z. Op  zaterdag 31 januari, de dag voordat ze worden klemgereden in de Knokkestraat, praten Youssef O., Kamal O., Rami M. en Zakaria Z. hier volgens het OM over en weer over.

Lees ook: OM eist tot 12 jaar cel tegen verdachten Knokkestraat

Mysterieuze opdrachtgever
Ook kom er nog een vijfde persoon naar voren: 'Sua', dit zou ene Suarez zijn. Het is volgens het OM duidelijk dat dit een belangrijke speler is. Maar wie het is, is niet bekend. Ook van 'Snor' is niet bekend wie het is. Het doelwit Samir Z. wordt volgens het OM aangeduid met 'taba'. 

31 januari  14.14 uur Op zaterdag is er een peilzender onder de auto van Samir Z. geplakt, zo zegt 'Sua' tegen Rami M: 
Rami tegen Sua: Snor heb taba se mail, hij wil lokken.
Sua tegen Rami: lijpe snor, wij hebben nu iets onder zijn waggie.
Rami tegen Sua: wanneer bossen we hem.
Sua tegen Rami: wacht tot ik je zeg. Moet wel snel. 
Rami tegen Sua: ja toch is goed.

31 januari  16.04 uur Youssef lijkt te zeggen een sleutel van één van de in Eindhoven geparkeerde BMW te hebben:
Youssef tegen Rami: heb die duplicaat, moet straks de waggies terugrijden.

31 januari 16.47 uur Zakaria vraagt zich af of de omgeving niet eerst moet worden verkend, Youssef sommeert Zakaria een motor te regelen, 'We gaan niet verkennen':
Youssef tegen Zakaria: Morge of overmorgen gaan we hem vegen
Zakaria tegen Youssef: hoe dan waar gaan we em vege, moet tog weggetjes skennoes. Heb je die ding geplakt dan.
Youssef tegen Zakaria: regel die motro, gaan vandaag , we gaan no skenne.

31 januari 17.03 uur Rami stelt ook Kamal op de hoogte, we gaan het vandaag doen:  
Rami tegen Kamal: ha, ha dinsdag wordt zaterdag.

31 januari 18.50 uur
Zakaria tegen Kamal: ik ben onderweg…Morge of overmorge die gast vegen, we moeten die motro schoonfixen en die achterlampjes, hij moet ready zijn.

31 januari 21.09 uur
Kamal tegen Rami: zeg tegen snor ik doe zo snel mogelijk.

Lees ook: Piepjonge verdachten Knokkestraat laten weinig los: 'Kan me mijn kop kosten'

In combinatie met de overige bewijslast denkt het Openbaar Ministerie een sterke zaak te hebben en zet dan ook hoog in. Tegen Youssef O. is 12 jaar cel geëist, hij wordt ook nog verdacht van een andere, eveneens, mislukte liquidatie. Tegen Rami M., Zakaria Z. en Kamal O. is negen jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. 

'Vegen kan ook iets anders zijn'
Het OM mag dan duidelijke aanwijzingen voor een op handen zijnde liquidatie zien in de gesprekken, volgens de advocaat van Kamal O. kunnen de gesprekken ook heel ergens anders over gaan. Zo kan de term 'vegen' volgens de advocaat van O. ook 'wegmaken' betekenen. 'Dat het NFI er onlangs in is geslaagd om Blackberry's te kraken is ongetwijfeld een overwinning voor het OM', stelt de advocaat. 'Maar in de euforie van het moment worden PGP-gesprekken onjuist geïnterpreteerd', meent de raadsman van O. 

PGP: 'Morgen of overmorgen gaan we hem vegen', zegt Youssef. Hendriksen: volgens politie betekent dat afmaken. #Knokkestraat

— Mark Schrader (@markschrader) April 6, 2016

Hendriksen: maar vegen, kan meer betekenen. Bijvoorbeeld wegmaken. In de context gaat het waarschijnk over de motor. #Knokkestraat

— Mark Schrader (@markschrader) April 6, 2016

Hendriksen: mogelijk moesten sporen van de motor worden gewist. Wellicht was er een strafbaar feit mee gepleegd. Wat is mij onbekend.

— Mark Schrader (@markschrader) April 6, 2016