Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsbank van Lening op Albert Cuyp gaat in 2017 dicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 april 2016, 20.04 uur

Flinke bezuiningen bij de Stadsbank van Lening. De locatie aan de Albert Cuypstraat moet dicht en de rente gaat omhoog ten bate van de gemeentekas. Dit moet leiden tot een bezuiniging van 1,6 miljoen euro. Maar volgens critici gaat deze maatregel ten koste van degenen die het juist zo moeilijk hebben.

'Ik heb mijn armband weer terug, ik kreeg er 1600 euro voor', zegt een man die geld nodig had voor een begrafenis in Suriname. Maar ook bij een onverwacht hoge rekening of andere plotselinge geldnood kan de Stadsbank van Lening een oplossing bieden. Tegen een onderpand is hier snel en tegen een lage rente een lening te verkrijgen, al vier eeuwen lang. 

'Ik leen mijn gitaar uit'
'Als ik een maand even krap zit, dan leen ik mijn gitaar uit. En dan kom ik hem later weer ophalen', zegt een andere meneer. In Amsterdam maken 34.000 mensen gebruik van de Stadsbank, waarvan 38 procent op of onder de armoedegrens leeft. Van de vier locaties in de stad gaat die op de Albert Cuypstraat nu sluiten.

Drie vestigingen nog open
'De vestiging op de Albert Cuyp is de vestiging die het minste wordt gebruikt', zegt wethouder Choho. Hij vult aan: 'Tegelijkertijd blijven er gewoon nog drie andere vestigingen open.' Maar daar is het straks niet meer mogelijk  om ook andere zaken dan alleen goud of zilver in te leveren. Dat levert volgens de gemeente teveel verlies op omdat de waarde van die goederen te snel daalt. 

Drugshandelaren
De meneer met de gitaar kan er dus niet meer terecht. 'Heel raar', noemt hij het tegen onze verslaggeefster. De Bijstandsbond is bang dat mensen die geld nodig hebben nu naar illegale middelen zullen grijpen. 'Grote drugshandelaren hebben altijd wel wat centjes liggen hoor. En die willen ook dan wel eens een vriendje helpen met een zogenaamde lening', vreest Henk Kroon van de Bijstandsbond.

Verhoging rente
Ook gaat de rente omhoog met een half procent. Dat moet de gemeentekas per jaar 400.000 euro extra opleveren. Eerder dit jaar steeg de rente al 2,4 procent vanwege de dalende goudprijzen, waardoor die uitkomt op 15,5 procent per jaar. 'We vergelijken het ook met de commerciële rentes die er zijn. Die zijn substantieel hoger', legt de wethouder uit. De PvdA is het hier niet mee eens. 'Je kan kijken naar andere rentes maar je kan ook andere keuzes maken. Je kan ook ergens anders op bezuinigen. Ergens waar het niet de mensen raakt die het al moeilijk hebben', bepleit PvdA-raadslid Caroline de Heer.

Begin 2017 zullen de deuren sluiten op de Albert Cuypstraat. Zo'n 13 medewerkers verliezen dan hun baan.