Stad

NL
V

Einde aan pretparkisering Amsterdam? 'Je kunt niet ongegeneerd alle remmen losgooien'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.27 uur · Foto: David van der Mark / Flickr

Aan de groeiende populariteit van onze prachtige stad lijkt maar geen eind te komen. Als het zo doorgaat, krijgt Amsterdam over tien jaar zelfs 30 miljoen toeristen over de vloer. Bijna een verdubbeling van het huidige aantal.

'Het risico bestaat dat Amsterdam zich met het huidige succes in de staart bijt', zegt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman over de toeristenstroom in de Volkskrant. Haar partij geeft vanavond in debatcentrum De Balie het startschot voor een discussie over grenzen van de drukte in stad, soms ook smalend 'pretparkisering' genoemd.

Unieke karakter
'Het toerisme kan zich ontpoppen als veelvraat en het unieke karakter van de stad dermate aantasten dat de aantrekkingskracht voor bewoners en toeristen verloren gaat', waarschuwt Moorman. 'We willen geen Venetië of Barcelona worden, waar het omslagpunt al is bereikt'.

Lees ook: Toeristen balen van Paasdrukte: 'Het is belachelijk'

Volgens Moorman moet het debat worden gevoerd nu het nog niet te laat is voor maatregelen. Zo wil ze een einde maken aan de campagnes waarin Amsterdam wordt aangeprezen als een feestparadijs. 'Je kunt niet ongestraft en ongegeneerd 365 dagen per jaar alle remmen losgooien', aldus Moorman.

Einde aan de monocultuur
Ook het aantal evenementen wordt drastisch ingeperkt, als het aan Moorman ligt. En er komt een einde aan de monocultuur. Daarmee doelt ze op de vele gehate ijs-, wafel- en Nutellawinkels, 'die uitsluitend op toeristen zijn gericht'.