Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Projectontwikkelaar in de startblokken' voor kraakpand Marnixstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 april 2016, 13.01 uur · Foto: AT5

De nieuwe bewoners van het kraakpand aan de Marnixstraat zullen waarschijnlijk niet lang kunnen genieten van hun nieuwe stek. Het gebouw dat gistermiddag werd gekraakt, wordt mogelijk vandaag nog ontruimd.

Het precieze moment van ontruiming is nog niet bekend. Maar lang duurt het waarschijnlijk niet, zegt de politie tegen AT5. 'Al ligt de definitieve beslissing hierover uiteindelijk bij de officier van justitie', zegt een woordvoerster. 'Eerst moet de eigenaar aangifte doen en dan moet nog blijken dat er inderdaad een verbouwing bezig is. Mocht bijvoorbeeld blijken dat er meer onderzoek nodig is, dan kan het alsnog weken duren'.

Lees ook: Tientallen krakers bezetten woningen aan Marnixstraat

Een woordvoerder van de krakers heeft aan AT5 laten weten dat er geen verbouwing in het pand bezig is. Hij zegt dat het kraken een principiële zaak is tegen de leegstand. 'We gaan hiermee door zolang als nodig is'.

De krakers hebben onderstaande brief verspreid in de buurt.

Projectontwikkelaar in de startblokken
Woningcorporatie Ymere, momenteel nog eigenaar van het pand, bevestigt aan AT5 dat er momenteel niet wordt gewerkt in het pand. 'Maar de projectontwikkelaar staat in de startblokken om te beginnen. We wachten alleen nog op toestemming van het ministerie, omdat we het pand van de hand doen'. Er moet in juni gestart worden met de verbouwing, zegt een woordvoerster van Ymere. Ze verwacht dat die plannen geen vertraging oplopen. 'Zo meteen doen we aangifte, dan verwachten we snel meer te horen'. 

Dertig krakers
Volgens Het Parool heeft een groep van ongeveer dertig mensen bezit genomen van het hoekpand op de Marnixstraat en de Groenmarktkade. In het gebouw bevinden zich verschillende appartementen. 

De politie is gistermiddag al langs geweest, maar werd toen niet binnengelaten door de krakers.