Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vooral vrouwen slachtoffer van moslimhaat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 april 2016, 15.25 uur

Het meldpunt Meld Islamofobie, een Amsterdams initiatief, heeft vorig jaar 158 incidenten verzameld van moslimshaat en -geweld. Bovenaan staat Rotterdam met 15 procent van de meldingen. Amsterdam staat op plek 2, met 10 procent (15 meldingen).

Veruit de meeste meldingen komen uit Zuid-Holland (69 meldingen, 44 procent), gevolgd door Noord-Holland (21, 13 procent). Utrecht staat op plek 3 (15, 10 procent), staat in het jaarrapport van Meld Islamofobie.

Veel meldingen kwamen uit de maand januari, iets meer dan een derde van het totaal. Vooral vrouwen waren slachtoffer, in de meeste gevallen herkenbare moslima's met bijvoorbeeld een hoofddoek. In 29 procent van de gevallen werden zijn slachtoffer van fysiek geweld.

De meest voorkomende incidenten:

- Schelden (46 procent)
- Fysiek geweld of het dreigen daarmee (20 procent)
- Bedreiging (13 procent)
- Islamofobe protesten (13 procent, vooral eind 2015) 

'Topje van ijsberg'
Het meldpunt Meld Islamfobie bestaat sinds begin vorig jaar en is begonnen op Facebook. Mensen kunnen online een melding doen die dan door het meldpunt wordt geverifieerd. Woordvoerster Ibtissam Abaaziz: 'Die 158 meldingen zijn alleen de meldingen die wij hebben binnengekregen. Het kan goed zijn dat het slechts het topje van de ijsberg is, maar de omvang van islamofobie in Nederland kennen we nog niet. Juist daarom zijn we vorig jaar gestart met dit initiatief. Omdat de cijfers ontbraken. Islamofobie neemt toe, hoorden we vaak, maar dat bleef bij een gevoel.' 

Lees ook: Meldpunt islamofobie overspoelt met klachten

Meld Islamofobie constateert dat moslims die te maken krijgen met haat of geweld vaak geen aangifte doen. Ze zeggen dat ze het gevoel hebben dat er niks mee wordt gedaan en dat het daarom geen zin heeft. In 58 procent van de meldingen is geen aangifte gedaan. In het jaarrapport wordt opgemerkt dat moslims inmiddels gewend zijn geraakt aan uitsluiting of uitingen van islamofobie. Bijvoorbeeld aan:

- opmerkingen in het openbaar vervoer
- het oproepen in de politiek tot een andere behandeling voor moslims
- het feit dat een dader met een islamitische achtergrond meteen terrorist wordt genoemd. Een dader die geen moslim is, heet 'verwarde man'
- dat vrouwen niet aangenomen worden omdat ze een hijab (hoofddoek) dragen

Charlie Hebdo en Parijs
Het lijkt erop dat islamofobie toeneemt na een aanslag of een andere ingrijpende gebeurtenis als de vluchtelingencrisis. In januari, na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs (7 januari), kwamen veel meldingen binnen bij het meldpunt. Daarna zakte dat aantal iets in. In september begon het aantal meldingen weer te stijgen. Het effect van de vluchtelingencrisis, vermoedt Meld Islamofobie. Ook na de aanslagen in Parijs was er een plotselinge toename: binnen 17 dagen komen 28 meldingen binnen. Dat is 18 procent van het totaal aantal meldingen in 2015.

Lees ook: Gemeente wil moslimdiscriminatie apart laten registreren