'Banen in toerisme vaak slecht betaald en allemaal op oproepbasis'

0
Whatsapp

Politiek

'Banen in toerisme vaak slecht betaald en allemaal op oproepbasis'

1 januari 1900, 00.00 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 10.46 uur

Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, heeft gereageerd op de brief van MKB Amsterdam over de 'verpretparkisering' van Amsterdam. Volgens Moorman levert toerisme banen op die slecht betaald zijn en waar werknemers lange dagen maken.

'Ook worden er geen vaste contracten gegeven. Allemaal op oproepbasis', zegt de fractievoorzitter. In een open brief richtte MKB-voorzitter Bart Drenth zich vrijdag tot Moorman van de PvdA. De partij die ons deze week waarschuwde voor 30 miljoen toeristen over tien jaar en een Amsterdam dat hard op weg is het Venetië van de Lage Landen te worden. 'Er komen alleen al twaalf miljoen bezoekers naar de Eiffeltoren. Dat is bijna net zoveel als naar de stad Amsterdam. In Venetië wonen 60.000 mensen, dat is een totaal andere situatie', zegt Drenth. 

Lees ook: Kritiek MKB op 'neerbuigende' PvdA

De MKB-voorzitter mist in de discussie de baten die de bezoekers de stad opleveren, zoals de tientallen miljoenen euro's aan toeristenbelasting. 'De banen die het oplevert zijn ook heel substantieel. Er zijn veel mensen die hun geld ermee verdienen. Dan gaat het niet alleen om kelners en kamermeisjes. Maar ook om de toeleverende bedrijven.' 

Lees ook: PvdA wil festivals naar stadsranden

Volgens de PvdA mag er in de toekomst alleen nog maatschappelijk verantwoord toeristisch ondernomen worden en verder krijgt ook het gemotoriseerd verkeer het moeilijk in de binnenstad, wat weer een grote strop voor de MKB'er zou zijn. 'Er moet plek blijven in deze stad om te werken en je geld te verdienen. Als je dat wegdrukt, dan worden we Venetië', zegt Drenth.

Whatsapp