Start van hoofdcontent

Stad

nl

Inwoners binnenstad in actie op lawaaiige Koningsdag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 april 2016, 12.00 uur · Foto: Eric Walter / WikiCommons

Over iets meer dan een week is het alweer Koningsdag, traditiegetrouw een van de drukste en lawaaiigste dagen van het jaar in Amsterdam. Deze 'feestelijke' dag leidt ieder jaar opnieuw tot klachten over geluidsoverlast, vooral door inwoners van de binnenstad. Zij komen in actie.

De geïrriteerde binnenstadbewoners gaan de geluidshinder in de stad meten, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Koningsdag weer met grote feesten buiten centrum

'Veel Amsterdammers ondervinden geluidshinder op Koningsdag. Dat komt omdat de gemeente een veel te hoog geluidsniveau toestaat', zegt een van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Van overschrijding van de geluidsnormen is volgens de gemeente Amsterdam geen sprake. 'Die normen worden via wettelijke regels en richtlijnen vastgelegd', zegt een woordvoerder tegen AT5. 'En die blijken niet of amper overschreden te worden bij controles'.

86 vergunningen voor horeca-ondernemers
De gemeente staat op Koningsdag 'standaard en zonder uitzondering' 90 decibel toe op tien meter van de rand van het podium. En daarvan zijn er een hele hoop. De gemeente gaf tot nu toe al 86 vergunningen af aan horeca-ondernemers voor feestelijkheden in de binnenstad, meldt De Telegraaf. Volgens de gemeente is er sprake van een daling van het aantal feesten in de stad. 'Van 150 een paar jaar geleden, naar 86 nu'.

Lees ook: Microfoons rond Westerpark om geluidsoverlast te meten

Wie aan de test wil meedoen, kan aanstaande woensdag in de Amsterdamse Zuiderkerk een instructiebijeenkomst bijwonen. Dan krijgen belangstellenden uitgelegd hoe zij geluidsoverlast kunnen vaststellen met hun smartphone.

Koningsdag is volgende week woensdag.