Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Dakboswachters gaan grijze daken groen maken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 april 2016, 16.42 uur

Amsterdam krijgt binnenkort een soort boswachters voor op je dak. Zij moeten grote grijze daken omtoveren tot groene binnentuinen. De financiering van zo'n daktuin moet worden gedeeld: door de gemeente, de eigenaar van het dak, maar ook de bewoners die erop uitkijken.

In Amsterdam is er zeker twaalf vierkante kilometer aan plat dak. Daarvan is nu nog slechts één procent benut voor groen. 'Er zijn heel veel voordelen. Ten eerste gaat je dak langer mee, want het beschermt het dak wat eronder ligt. Daarnaast is het leefbaarder, het ziet er mooi uit, het is prettig om naast te wonen. Tot slot zorgt een groen dak dat neerslag vastgehouden wordt en weer langzaam afgegeven. Daardoor heb je minder overstromingen', legt Jelle Rademaker van Rooftop Revolution uit.

Lees ook: Eén hectare aan groen op daken in binnenstad

'Mij lijkt het heel leuk om een groen dak te hebben als uitzicht, aangezien dit allemaal grijs en grauw is. Ik hoop dat de buurtbewoners mee willen doen met dit project.', zegt buurtbewoner Sven Harmsen.

'Elk natuurgebied heeft een boswachter nodig. Samen met de Amsterdammers gaan we dan ook een nieuw Nederlands natuurgebied verspreid over de daken van Amsterdam realiseren. Dus we hebben ook dakboswachters nodig. De gemeente Amsterdam vindt het een mooi plan, die heeft er ook baat bij. Eigenlijk heeft elke partij in de stad hier baat bij', aldus Raksha Hoost van de organisatie.