Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Aantal asielzoekers Havenstraat nog steeds in hongerstaking

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 april 2016, 20.35 uur

Vijftien van de aanvankelijk zestig asielzoekers in de noodopvang aan de Havenstraat zijn nog steeds in hongerstaking.

Ze protesteren tegen de oplopende wachttijd voor de start van hun asielprocedure. Aanvankelijk zou die wachttijd twee maanden zijn, maar nu, ruim een half jaar na hun aankomst kregen ze van de IND te horen dat die wachttijd kan oplopen tot vijftien maanden.

'Het enige antwoord dat ze me gaven was 'first in, first out'. En we weten nu dat er mensen gelijk met ons en na ons kwamen en zij zitten nu in de procedure en wij niet', aldus Ramez Algunaidy uit Syrie. Hij heeft de hongerstaking inmiddels opgegeven.

Lees ook: Asielzoekers Havenstraat slapen uit protest op straat

Overplaatsing naar het overvvolle asielzoekerscentrum in Ter Apel kan nog wel negen maanden duren. Nu het COA de noodopvang heeft overgemomen van het Leger des Heils zijn er ook minder activiteiten. 'Dat is gewoon killing voor ze', vertelt een van de vrijwilligers.

GroenLinks wil dat burgemeester Van der Laan er bij de staatssecretaris op aandringt om de asielzoekers snel een datum te geven wanneer ze met hun verblijfsprocedure kunnen beginnen. In de raadsvergadering morgen gaat fractievoorzitter Rutger Groot Wassink het verzoek indienen.