Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amerikaanse minister op de fiets door Amsterdam: 'Be very afraid!'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2016, 20.26 uur

In Amerika weten ze ook dat Amsterdam de fietshoofdstad van de wereld is. En daarom kwamen vandaag drie burgemeesters én de Amerikaanse minister van vervoer kijken hoe we dat hier voor elkaar hebben gekregen.

Onder leiding van Verkeerswethouder Litjens begon de delegatie vanochtend bij het pontje over het IJ aan een toer door de stad. En onder de hoogwaardigheidsbekleders dus Anthony Foxx, niemand minder dan de Amerikaanse minister van Transport. 

'Fantastisch resultaat'
'We zijn hier om de infrastructuur te bekijken en dan vooral hoe voet- en fietspaden in een drukbevolkte stedelijke omgeving zijn geïntegreerd', verklaart Foxx de aanwezigheid van de Amerikanen. Naast de minister waren ook de burgemeesters van Portland, South Bend en Austin in de stad om te kijken naar onze stoepen, fietspaden én natuurlijk de fietsflat achter CS. 

'Het is voor het eerst dat ik in detail kan zien hoe de infrastructuur hier geregeld is. Zeer goed uitgedacht en er is jarenlang heel consequent vastgehouden aan het fietsplan. Dat heeft een fantastisch resultaat opgeleverd', meent Charlie Hales, de burgemeester van Portland.

Op de fiets
Maar, een toer door Amsterdam is natuurlijk niet compleet zonder fietstocht. En dus stapte het hele gezelschap aan het eind van de ochtend op voor een ritje. En terwijl Foxx ons van te voren nog waarschuwde 'very afraid' te moeten zijn, verliep de rijtocht vlekkeloos. 'Moeilijk was het niet. Best leuk eigenlijk!'