Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Circa vijftig vluchtelingen Havenstraat in asielprocedure, hongerstaking voorbij

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 april 2016, 16.24 uur

Voor circa vijftig van de negentig asielzoekers die verblijven in de noodopvang in de Havenstraat is de asielprocedure gestart. Tientallen vluchtelingen waren de laatste week in hongerstaking gegaan, omdat zij vinden dat de wachttijd voor de start van de asielprocedure te lang was. De hongerstaking is daarmee voorbij, bevestigt een vrijwilliger van de opvang aan AT5.

De vijftig vluchtelingen zullen binnen enkele dagen worden overgeplaatst naar een asielzoekerscentrum elders in het land. Voor hen komt een nieuwe groep van 130 asielzoekers uit Lelystad in de plaats.

Lees ook: Aantal asielzoekers Havenstraat nog steeds in hongerstaking

Al langer protesteren de vluchtelingen over de oplopende wachttijd voor de start van hun asielprocedure. Aanvankelijk zou die wachttijd twee maanden zijn, maar nu, ruim een half jaar na hun aankomst kregen ze van de IND te horen dat die wachttijd kan oplopen tot vijftien maanden.

De burgemeester liet gisteren nog aan de gemeenteraad weten dat hij de lange wachttijd onwenselijk vindt, maar dat hongerstaking een middel is voor een zaak van leven en dood. Dat is volgens hem hier niet het geval.