Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Den Haag stuurt aan op hogere boetes voor drone-overtredingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 april 2016, 20.06 uur

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat kijken of de straffen voor overtredingen met recreatieve drones hoog genoeg zijn.

Ze gaat daarvoor overleggen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat schrijft de bewindsvrouw vrijdag aan de Tweede Kamer. De recreatieve dronevlieger is de voornaamste bron van zorg voor de vliegveiligheid, aldus Dijksma. Ze scherpt de regels voor het gebruik van de onbemande vliegtuigjes aan. Ze mogen straks maximaal 50 meter hoog vliegen en maximaal 100 meter ver. Deze recreatieve drones moeten ook op 50 meter afstand van bebouwing, mensenmenigten en wegen blijven.

Lees ook: Mooie plaatjes maken van Koningsdag met een drone? 'Doe het gewoon niet'

Verder komt de bewindsvrouw met een voorlichtingscampagne om gebruikers van drones te wijzen op de geldende regels. Er komt een radiocampagne, advertenties in bladen en posters op straat. Aanleiding voor de extra voorlichting is een recent incident met een drone bij Schiphol.

'Er komen dagelijks drone-gebruikers bij. Het wordt dus steeds belangrijker dat mensen op de hoogte zijn van de geldende regels en dat zij gecontroleerd en beboet worden als zij niet veilig vliegen', aldus de staatssecretaris in een verklaring.

Bekijk ook: [Video] Drone zweeft boven Bloesempark Amsterdamse Bos

Producenten van recreatieve drones gaan in overleg met Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland de software in de drones aanpassen, zodat die niet meer in de buurt van luchthavens kunnen vliegen. Ook gaat Dijksma kijken of er een speciaal register voor recreatieve drones moet komen.