Stad

Columniste Ebru Umar in Turkije opgepakt na tweets over Erdogan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 april 2016, 12.06 uur

Whatsapp

Ebru Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is in Turkije door de politie meegenomen vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Dat meldde ze zaterdagavond laat telefonisch aan The Post Online. Volgens de columniste wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van haar berichten.

Umar heeft vanochtend aan The Post Online laten weten dat ze vandaag al wordt voorgeleid bij de rechtbank. De voorgeleiding zou al om 10.00 uur zijn. Umar zal naar verluidt worden bijgestaan door een advocaat die is geregeld door de Nederlandse honorair consul in Izmir.

Uit huis gehaald
Eerder gisteravond werd ze door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Op Twitter schreef ze: 'Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.' Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet. Een woordvoerster liet weten dat er 'direct na de arrestatie nauw contact is geweest met Umar'. Volgens het ministerie is de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte. De medewerkers 'zijn ermee bezig'.

Op Twitter spreekt Umar het gerucht tegen dat ze vrij zou zijn. 'Ik ben niet vrij. Ik moet mee naar het ziekenhuis'. Tegenover Metro, een van haar werkgevers, laat de columniste weten dat ze naar het ziekenhuis moet 'om te bewijzen dat je niet bent mishandeld'. De krant meldde bovendien dat haar laptop in beslag is genomen.

Kritische column
Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. De columniste schreef onder meer: 'maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.'

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij twittert: 'Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders.' Ook de partij VoorNederland vraagt om opheldering bij Rutte en Koenders en roept op tot 'Actie, nu!'.

Whatsapp