Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdammers verhuizen massaal naar Rotterdam: 'Mensen hier heel relaxed'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 april 2016, 12.23 uur

Het aantal Amsterdammers dat naar Rotterdam verhuist stijgt. Een toename van maar liefst veertig procent vergeleken met drie jaar geleden.

De reden? Goedkoper wonen, maar volgens de Amsterdammers van weleer zijn de mensen in hun nieuwe stad ook nog eens een stuk fijner in de omgang. Oud-Amsterdammer Marc verruilde de Ruysdaelkade voor zijn nieuwe woning vlakbij de Witte de Withstraat, maar dan in het centrum van Rotterdam.

'Het is goed leven in Rotterdam', vertelt Marc. 'Ik vind Amsterdam mooier, maar ik vind Rotterdam leuker. Ik had alleen maar mijn kamer, geen huiskamer, geen fatsoenlijke keuken. Mijn dak lekte, ik had muizen in de keuken. Ik vind mensen heel relaxed in Rotterdam. Af en toe heb je in Amsterdam dat mensen wat meer uit de hoogte doen.'

In 2012 verhuisden nog 781 mensen van Amsterdam naar Rotterdam, vorig jaar waren dat er 1103. Ruim veertig procent meer dus. De redenen: een ruimere stad, meer innovatie en meer huis voor je geld. Koop je in Rotterdam, dan betaal je gemiddeld 1900 euro minder per vierkante meter dan in Amsterdam.

Of Amsterdam zich om deze ontwikkeling echt zorgen moet maken is nog maar de vraag. Volgens de laatste cijfers vertrekken er nog altijd minimaal net zoveel mensen van Rotterdam naar Amsterdam.