Stad

NL
V

Slachtoffer gedwongen prostitutie totaal in shock bij politieinval in West

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 april 2016, 09.57 uur · Foto: VARA / De Aanklagers

In het televisieprogramma De Aanklagers was vanavond te zien hoe rechercheurs een woning in West binnenvielen in de strijd tegen een Hongaarse bende mensensmokkelaars.

De politieactie vond half februari vorig jaar rond 6.00 uur plaats, in een woning aan de Jan van Galenstraat. Tegelijkertijd waren er nog twee invallen in de Hembrugstraat en de Nieuwe Houttuinen en drie in Hongarije. Alle acties vonden rond dezelfde tijd plaats, zodat de verdachten elkaar niet konden waarschuwen.

Een van de slachtoffers die door de verdachten zou worden uitgebuit was destijds 21 jaar en had een zoontje van 4. 'Sinds dat ze net 18 jaar is, is ze in de prostitutie aangetroffen in het wallengebied', vertelde de teamleider van de politie tijdens een bespreking 's ochtends vroeg, voorafgaand aan de invallen.

Gegil
In de woning in de Jan van Galenstraat bleken vier mensen binnen te zijn. Het 21-jarige slachtoffer, een andere vrouw en twee mannen. De vrouwen schreeuwden tijdens de inval. 'Die meisjes, totaal in shock. Hebben jullie dat nog gehoord, dat gegil?', zei officier van justitie Jolanda de Boer na afloop tegen een politieman. 

Het slachtoffer zou vanaf 2011 minimaal 200.000 euro hebben verdiend, maar dat geld werd door haar pooier naar zijn familie, vrienden en kennissen doorgesluisd. De vrouw zelf had een schuld van 94.000 euro.  De mannen in de woning aan de Jan van Galenstraat werden opgepakt op verdenking van mensenhandel en witwassen

In De Aanklagers volgt documentairemaker Coen Verbraak het werk van verschillende  officieren van justitie. De uitzending van vanavond is hier terug te kijken.