Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer sportclubs doen sigaret in de ban

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 april 2016, 12.19 uur

BIj sommige sportverenigingen is de sigaret al in de ban gedaan, bij hockeyclub Athena bijvoorbeeld. Maar de stad is nu lid geworden van een anti-rookclub en nu gaan er geluiden op om roken bij sportclubs gewoon helemaal te verbieden.

'Roken en sporten is geen handige combinatie. Waar gesport wordt, op en om de velden, hebben we een rookvrije zone, op het terras is een plek waar gerookt mag worden', zegt Luc Spin van HC Athena. Maar Athena is één van de weinige clubs in de stad waar er dit soort regels zijn.

Een rondgang wees uit dat clubs bang zijn om een dergelijk verbod in te stellen, vooral omdat het lastig is om te handhaven. Spin stelt dat dat niet zo'n probleem zou moeten zijn. 'Gewoon afspreken, dan begrijpen mensen het wel. Als je dan iemand ziet roken, dan vraag je gewoon of diegene dat niet wilt doen.'

Alliantie Nederland Rookvrij 
Amsterdam heeft zich als eerste gemeente van Nederland aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en wil daarmee in de nabije toekomst rookvrije sportvelden en schoolpleinen en Amsterdammers helpen met het stoppen met roken.