Stad

[Kaart] Meldingen van rattenoverlast in alle stadsdelen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 april 2016, 13.32 uur

Dat je af en toe een muis een sprintje ziet trekken in de keuken, dat zijn we als Amsterdammers natuurlijk wel gewend. Maar de laatste tijd krijgt AT5 ook steeds meer meldingen van ratten binnen. Zo veel dat er een kaart mee te vullen is.

Ook de stuipen op het lijf gejaagd door een rat in je huis? Mail je foto's en video's info@at5.nl of Whatsapp ze naar 06-511 909 38.

Ze worden gezien op straat, het balkon of zelfs in de keuken. En de beesten lijken ook nog eens steeds groter te worden. In alle stadsdelen worden ze gezien. Vraag die opdoemt is: kunnen we het tegenwoordig gewoon makkelijker vastleggen met onze telefoons of lopen er echt meer ratten rond?

'We zien landelijk een toename', stelt entomoloog Peter Timmermans van ongediertebestrijdingsbedrijf Rentokil. 'Het heeft een aantal oorzaken. Een belangrijke oorzaak is dat de laatste winters zacht zijn geweest. Dat betekent dat er minder sterfte optreedt, met name bij jonge ratten. Dus eigenlijk is de landelijke populatie groter geworden.'

Lees ook: Ratten zo groot als katten door 'kolerezooi' in Noord

Maar dat is niet de enige oorzaak volgens Timmermans. De strengere eisen rondom bestrijding zijn een factor, net als de Amsterdammers zelf, die regelmatig voedsel weg gooien. Ook werkzaamheden zoals de Noord/Zuidlijn spelen volgens Timmermans een rol. 

Dertig centimeter
'Ik heb begrepen dat er reuzenratten worden gesignaleerd', zegt Timmermans. 'De meest voorkomende rat is de bruine rat in Nederland. En die wordt een centimeter of dertig en die weegt ongeveer een halve kilo. Die grenzen zijn genetisch bepaald. De ene rat zal misschien wat dikker worden dan de andere, maar echt reuzenratten zullen het niet worden.'

Maar wat doe je eraan? Dat is volgens Timmermans nog best lastig. 'Tegen ratten kun je als particulier niets doen. Er is ook geen gif. Er is geen vergiftigd lokaas voor toegelaten. Dus daar moet je eigenlijk wel een professional voor inhuren. Wat je wel kunt doen is voorkomen dat ze binnenkomen. Je tuin en stoep netjes houden, dat scheelt natuurlijk wel.'

AT5 maakte een kaart van alle filmpjes van ratten. Bekijk die hier:

Ook de stuipen op het lijf gejaagd door een rat in je huis? Mail je foto's en video's info@at5.nl of Whatsapp ze naar 06-511 909 38.