Start van hoofdcontent

Stad

nl

'FNV overtreedt afspraken gemeente met kraampjes, geluidsinstallaties en eettentjes'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 mei 2016, 21.03 uur

De FNV heeft met de omstreden manifestatie in het Oosterpark de afspraken met de gemeente ruimschoots overtreden. Dat zegt Ernst Sonneveldt van stichting Herstel Oosterpark. De gemeente had strikte afspraken met de vakbondbeweging gemaakt, omdat de manifestatie in eerste instantie meer leek op een festival dan op een demonstratie.

'Ten eerste staan hier alle kraampjes op de openbare weg, dat mag niet. Ten tweede zijn de geluidsinstallaties verankerd in de grond. Ten derde, dat heeft iedereen van de burgemeester kunnen horen, mochten eettentjes ook niet. Daar hield hij niet van, dat hoorde niet bij een zogenaamde demonstratie. Nou, jongens eet smakelijk. Ga lekker barbecueën en grillen hier', aldus Sonneveld.

Lees ook: Burgemeester: 'Zweefmolens en eetkramen horen niet bij demonstratie'

Lees ook: FNV-feestje in Oosterpark gaat door, maar zonder kermisattracties

De manifestatie wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. De gemeente lag met de FNV overhoop, omdat er bij de manifestatie ook kermisattracties en eettenten zouden worden neergezet. Volgens de gemeente was hier een vergunning voor nodig, die de vakbond niet had aangevraagd. Uiteindelijk gaf de FNV aan om af te zien van de draaimolen en andere attracties, zodat de manifestatie wel door kon gaan.

Toch heeft de vakbond zich dus niet aan de afspraken van de gemeente gehouden, aldus Sonneveldt. 'Hier staat letterlijk dat muziek bij 90 dbA of 25 meter, niet goed hoorbaar is in een menigte van tienduizend mensen. Voor een goede signaal-ruisverhouding is 95 decibel het minimum. Wij hebben zelf geconstateerd dat het meer was dan 95 decibel. Dit is een aanleiding tot een strafbaar feit.'

'Wij kunnen hiermee een rechtszaak aanspannen. Wij gaan ook claimen. Maar we gaan ook burgemeester Van der Laan en wethouder Choho hierop aanspreken. Wij hopen nu eindelijk eens dat de gemeenteraad in actie komt.'