Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Tienduizenden euro's schade in Oosterpark na 1 meiviering'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 mei 2016, 20.07 uur

In het Oosterpark is voor tienduizenden euro's schade aangericht tijdens de 1 meiviering van vakbond FNV. Dat zegt de voorzitter van de bestuurscommissie Oost, Ivar Manuel tegen AT5.

Grote delen van het gras zijn tijdens de manifestatie zondag flink beschadigd. FNV, die het feestje organiseerde is de borgsom van 30.000 euro in ieder geval kwijt, stelt Manuel: 'Ik ga er vanuit dat we die 30.000 euro kunnen gebruiken om het gras te herstellen. Ik denk niet dat we daar genoeg aan zullen hebben. Maar ik neem aan dat we daar als stadsdeel over kunnen beschikken, want we moeten meteen aan de slag zodra deze spullen zijn opgeruimd.'

Lees ook: 'FNV overtreedt alle afspraken met kraampjes, geluidsinstallaties en eettententjes'

De omstreden manifestatie ging na veel getouwtrek tussen gemeente, FNV en Stichting Herstel Oosterpark en zelfs een kort geding van die laatste partij, toch door. Al was het in een afgeslankte versie. De vakbond wilde een soort festival in het Oosterpark inclusief eettentjes en kermisattracties. Maar deze laatste aspecten werden door de burgemeester niet toegestaan. Van der Laan wilde geen 'festival-achtige toestanden' in het park.

Lees ook: 1 meiviering gaat door

Ondanks het verbod waren er toch een aantal eettentjes op het veld gezet en het had verdacht veel weg van een festival. Vindt ook de voorzitter van de bestuurscommissie. 'Op dit grote podium is welgeteld tien minuutjes door de voorzitter van de FNV wat gezegd. En verder was het allemaal muzikale programmering. Dan kun je zeggen: dat is een 1 meiviering. Een viering is een feest, een feest is een festival. En dat valt onder de evenementen en niet onder een demonstratie', zegt Manuel.

Lees ook: Burgemeester: 'Zweefmolens en eetkramen horen niet bij demonstratie'

De bestuurscommissie beraadt zich er nog over hoeveel meer schadevergoeding zal worden gevraagd dan de 30.000 euro borg.

Lees ook: Ruzie over FNV-feestje Oosterpark: 'Desnoods dwingen we een verbod af'

De FNV zegt in een reactie aan AT5 dat ze afspraken met de gemeente hadden en ze vinden dat ze zich er aan hebben gehouden.