Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OM: 'Fatale schietpartij De Clercqstraat was vergissing'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2016, 12.13 uur

De man die op 13 mei vorig jaar werd doodgeschoten op de De Clercqstraat in West was niet het beoogde doelwit van die liquidatie. Dat zegt officier van justitie Hetty Hoekstra in het AT5-programma Misdaad BV, dat morgen wordt uitgezonden.

Bij de gewelddadige schietpartij vlogen de kogels in het rond. Een aantal daarvan kwam in een voorbijrijdende tram terecht. De politie verspreidde twee dagen later heftige camerabeelden van het moment van de schietpartij. Bij de schietpartij kwam de 25-jarige Youssef el Kahtoui uit Zaandam om het leven. Volgens het Openbaar Ministerie was niet hij, maar Samir Z. doelwit van de liquidatie.

Knokkestraat 
Een paar maanden eerder was deze Samir volgens justitie ook al doelwit van een vermeende moordaanslag. Op de vroege zondagochtend van 1 februari werden vier mannen klemgereden in de Knokkestraat in Nieuw-West. In een van hun auto's, een gestolen BMW, lagen drie kalasjnikovs en een jerrycan benzine. Volgens het Openbaar Ministerie was dit viertal op weg om Samir Z te liquideren. 

Lees ook: Piepjonge verdachten Knokkestraat laten weinig los: 'Kan me mijn kop kosten'

Scooter ontploft 
Naast bovengenoemde pogingen is er volgens justitie nog een derde aanslag geweest op Samir Z. Op 1 juli 2014 raakte hij gewond toen een explosief ontplofte dat aan zijn scooter was bevestigd. Dat gebeurde op de Gerrie Knetemannlaan in West.  

Helikopterbeelden
Misdaad BV maakte een reconstructie van de Knokkestraat-zaak. Politie en justitie vertellen daarin over de bijzondere operatie die voorafging aan de arrestatie van de vier mannen. In de uitzending worden ook de beelden van de politiehelikopter getoond. 

Misdaad BV is morgen te zien op AT5.nl en wordt morgenavond uitgezonden op televisie om 17.15, 19.15 en 23.15.