Start van hoofdcontent

Stad

nl

Celstraffen tot twaalf jaar voor leden liquidatieteam Knokkestraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2016, 20.16 uur

In de zaak tegen het liquidatie-team dat vorig jaar in de Knokkestraat werd klemgereden zijn forse celstraffen uitgedeeld.

Lees ook: Misdaad BV: De operatie 'Knokkestraat' van begin tot eind

Kamal O. krijgt acht jaar cel opgelegd, Rami M. acht jaar en negen maanden en Zakaria Z. moet acht jaar de cel in. De laatste is nu officieel voortvluchtig, Z. werd eerder vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. De verdachten waren vandaag niet aanwezig in de rechtszaal. 

Leeftijd verdachten (22) zorgwekkend
Youssef O. wacht nog een langere straf, hij moet twaalf jaar de cel in. Zijn hogere straf komt door zijn betrokkenheid bij een andere mislukte liquidatie, in november 2014 in Almere. Het baart de rechtbank grote zorgen dat 'jonge verdachten zich kennelijk tot deze wereld aangetrokken voelen'.

De straffen zijn volgens de rechtbank een signaal naar de samenleving. 'De verdachten zijn gewetenloos en koelbloedig te werk gegaan. In de strafmaat is rekening gehouden met de ernst van de misdrijven die in de stad bijdragen aan gevoelens van onveiligheid in de stad.' 

Opgeluchte gezichten bij politie en justitie. Wat minder bij de advocaten. Een van hen zegt sowieso in hoger beroep te gaan. #Knokkestraat

— Mark Schrader (@markschrader) May 11, 2016

Lees ook: Piepjonge verdachten Knokkestaat laten weinig los: 'Kan me mijn kop kosten'

In de BMW van de verdachten lagen onder meer twee kalasjnikovs, een pistoolmitrailleur, een tablet met peilbakensoftware en een jerrycan met benzine. De auto bleek al weken in Eindhoven te zijn geobserveerd door de recherche nadat deze eerder de wapens al had gevonden.

Wapens in geniep onklaar gemaakt
De politie besloot de wapens onklaar te maken en terug te leggen in de auto. Een gedurfde actie met de nodige risico's. De benzine in een jerrycan werd vervangen door water. Alleen de dop van de jerrycan liet de politie nog ruiken naar benzine, zodat de verdachten niets door zouden hebben. Na de undercoveroperatie werd de wagen onder meer in de gaten gehouden door andere een camerawagen.

Lees ook: Gesprekken 'liquidatieteam': 'Morgen gaan we hem vegen' 

In de uitzending van AT5's Misdaad BV is een uitgebreide reconstructie te zien van de geheime operatie van de politie. Deze wordt woensdagavond om 17.20 uur uitgezonden.