Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nationaal Holocaust Museum laat zien wat holocaust voor Nederland betekende

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 mei 2016, 22.21 uur

Op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog zeshonderd kinderen gered werden, wordt maandag het Nationaal Holocaust Museum geopend. In de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan wordt nu het verhaal van de Nederlandse Holocaust verteld.

Het is een gebouw met veel historie, waar het Nationaal Holocaust Museum in gevestigd is. Tegenover de Hollandse Schouwburg, een verzamelplaats, van waaruit Joden werden gedeporteerd naar verschillende kampen. 'Aan de overkant was een crèche, en een kweekschool. In totaal zijn er zo'n zeshonderd kinderen uit die creche over de heg gegeven, die werden dan in bedjes te slapen gelegd en met hulp van het studentenverzet gered.', vertelt directeur Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver.

Het museum wil laten zien wat de Holocaust voor Nederland betekende. 'We willen zeker ook vertellen wat het effect daarvan geweest is op de naoorlogse Joodse generaties. Dat loopt door tot vandaag, denk aan erfpacht, de namenwand en andere discussies die gaande zijn. De actualiteit wordt eigenlijk alleen maar groter.'

De openingstentoonstelling heet 'de ondergang van Abraham Reiss'. Het gaat over de omgekomen grootvader van Jeroen Krabbé in Sobibor, in '43. Krabbé besloot daarover te schilderen. 'Toen ik ze maakte was het een nachtmerrie voor mij. Het heeft een paar maanden geduurd, ik heb het aan niemand verteld. Ik dacht; dat is voor mijzelf, ik wil het van mij af schilderen, die angsten. Toen ik klaar was had ik er zes en toen dacht ik; nee, het moeten er zeven of acht worden. Uiteindelijk werden het er negen. Mijn grootvader heb ik overal in houtskool getekend, want als je hem uitveegt, blijft ie nog bestaan. Is iemand die eigenlijk al weg is', aldus Krabbé.

Vanaf maandag is het nationaal holocaustmuseum geopend, maar dat is slechts het eerste deel. Het museum hoopt binnen enkele jaren nog 19 miljoen binnen te halen, om verder uit te breiden.