Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.57 uur

In de Amsterdamse binnenstad is geen normale winkel meer te vinden. Het centrum is een paradijs voor toeristenzaken, kaas-, ijs, en Nutellawinkels.

Dat is althans het gangbare beeld dat bestaat van de binnenstad. Maar is dat eigenlijk wel zo, hebben we als Amsterdammers echt iets te klagen? Is er nauwelijks nog diversiteit in het winkelaanbod in het centrum? En is al dat aanbod gericht op toeristen? AT5 ging het gebied in en telde eind april alle toeristenwinkels in het centrum.

Maar wat zijn toeristenwinkels?
Om het werkbaar te houden hebben we ervoor gekozen te gaan tellen in de centrumdefinitie van Centrum XL (PDF). Tevens het gebied waar grofweg de meeste toeristen rondlopen. Dat gebied loopt van de Amstel en de Geldersekade in het oosten tot en met de Prinsengracht in het westen. Het Centraal Station begrenst het gebied in het noorden en de Stadhouderskade in het zuiden. Precies het gebied waarvan de Rode Loper - het gebied dat de chique entree van de stad moet worden - het kloppend hart is.

Lees ook: Dwangsommen voor 43 ijszaken in het centrum

In het gebied zijn de winkels geturfd die zich nagenoeg uitsluitend richten op de honderdduizenden toeristen die de stad jaarlijks bezoeken. We telden, om het overzichtelijk te houden, vier specifieke categorieën. Te weten:

- Souvernirshops
- Winkels waar ijs, wafels en Nutella verkocht wordt
- Kaaswinkels
- Tours en Ticketshops

Dit zijn, in de huidige discussie over diversiteit in de binnenstad, de meest gebruikte voorbeelden van winkels die zorgen voor een monocultuur in de stad. Je zou natuurlijk kunnen redeneren dat bijvoorbeeld coffeeshops en bepaalde restaurantketens zich in het centrum ook alleen maar op toeristen richten. Maar om het enigszins overzichtelijk te houden hebben we gekozen voor bovenstaande categorieën. 

Maar hoeveel zijn het er?
Nou. 191 in totaal dus. Voor een leuke muts met Amsterdam erop, een snowglobe met het Rijksmuseum of een koelkastmagneet van de grachten, hoef je niet lang te zoeken in het centrum. In totaal telt het gebied 108 souvenirshops. De grootste concentratie toeristenwinkels ligt tussen het Damrak en het Singel. Maar ook op de Damstraat en de Warmoesstraat kunnen genoeg souvenirs gekocht worden.

Heb je als toerist trek in een wafel of pannenkoek met ijs of met Nutella, dan kun je in het gebied bij 46 winkels terecht. Opnieuw zijn er veel winkels te vinden rond de Damstraat en de Nieuwe Hoogstraat. Maar ook rond de Munt en de Nieuwmarkt hoeven toeristen niet lang te zoeken naar zoete snacks.

Als je als toerist naar Amsterdam komt, dan moet je natuurlijk een stuk kaas meenemen. Een blok Old Amsterdam of Gouda kun je bij de supermarkt kopen, maar als toerist doe je dat liever bij een van de negentien 'authentieke' kaaswinkels in het centrum. Veel van die kaaswinkels zijn te vinden langs de Kalverstraat.

Ben je eenmaal in Amsterdam dan wil je als toerist natuurlijk veel van de stad of misschien ook wel van de omgeving zien. Dus wat doe je dan? Je boekt een tour en dat kan gelukkig bij een van de achttien tour- en ticketshops in het centrum. Bijna al die winkels liggen aan de Rode Loper, dus het Centraal Station, het Damrak en het Rokin.Zijn dit echt álle zaken?
We hebben ons uiterste best gedaan om alle zaken uit bovenstaande vier categorieën in kaart te brengen. Maar het zou zomaar kunnen dat we er een (of meerdere) over het hoofd hebben gezien. Mis je er een? Stuur dan een foto mét locatie naar [email protected] en we voegen 'm zo snel mogelijk toe.