Stad

NL
V

'Studenten betalen gemiddeld 138 euro te veel voor kamer'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 mei 2016, 18.07 uur · Foto: **AB**

De SP wil dat het stadsbestuur een voorlichtingscampagne begint om te hoge huren van studentenkamers tegen te gaan. Uit onderzoek van de studentenvakbond blijkt dat studenten veel te veel betalen voor kamers in de stad.

'Het huurrecht in Nederland heeft regels over hoe hoog de huur van je kamer mag zijn. Huisjesmelkers lappen die regels aan hun laars en studenten weten vaak niet dat ze daar wat aan kunnen doen', zegt SP-raadslid Erik Flentge. 'Dat moet beter zodat er een einde komt aan deze vorm van uitbuiting van studenten.'

Vandaag publiceerde de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) de resultaten van een onderzoek naar de huren van studentenkamers. Amsterdamse huurders die bij de LSVb een kamerprijscheck deden, betaalden gemiddeld 138 euro per maand meer aan huur dan toegestaan is volgens het puntenstelsel. 88% van de respondenten heeft een hogere huur dan toegestaan is.

Bezwaarmogelijkheden
'Ik vind dat echt zorgelijk, juist nu studenten hiervoor schulden moeten aangaan omdat PvdA, VVD, D66 en GroenLinks landelijk de basisbeurs hebben afgeschaft. Dan zitten mensen straks met een schuldenblok aan hun been omdat huisjesmelkers nu hun slag slaan', stelt Flentge.

Hij wil dat er meer voorlichting komt over de bezwaarmogelijkheden en dat huisjesmelkers die herhaaldelijk de fout in gaan uitgesloten worden bij nieuwbouwprojecten.

Driekwart van de studenten betaalt te veer huur! Lees hier ons persbericht en onderzoek: https://t.co/ycIssqyJ8l

— LSVb (@studentenbond) 17 mei 2016